EBEC (European BEST Engineering Contest) este o competiţie inginerească europeană marca BEST (Board of European Students of Technology), în care studenţii universităţilor tehnice din întreaga Europă, pot participa având ocazia să lucreze în echipă şi să găsească cele mai bune soluţii sub presiunea timpului.
La eveniment pot lua parte echipe de câte 4 oameni, iar formatul evenimentului este constituit din două probe. Prima probă, cea de Case Study unde studenţii îşi pot testa gândirea analitică, abilităţile de prezentare dar şi calităţile manageriale. Cea de-a doua este cea de Team Design, unde în urma unei teme propuse, echipa participantă trebuie să construiască diferite mecanisme din materiale neconvenţionale într-o anumită limită de timp.
După etapa locală, organizată de către BEST Cluj-Napoca, echipele câştigătoare ale celor două probe, au luat parte săptămâna trecută (12-14 mai) la faza regională la Timişoara (EBEC Romania & Republic of Moldova), unde una dintre echipe s-a clasat pe primul loc şi urmează să reprezinte cu mândrie ţară la faza europeană de la Riga, Letonia.
În urma experienţei, reprezentanţii echipelor au declarat:
Delia Balaj, Case Study: „EBEC Romania & Republic of Moldova a fost o experienţă de neuitat în cadrul căreia am avut ocazia să ne punem în valoare abilităţile analitice şi creative prin găsirea unei soluţii inginereşti la problema locuinţelor eco-friendly. Soluţia propusă de noi a fost un sistem hibrid bazat pe energie solară fotovoltaica pentru generarea simultană de energie electrică şi termică. În plus, prototipul nostru avea încorporat o pompă de căldură, ceea ce asigură sistemul de ventilaţie prin transformarea aerului cald extras vara de afară în aer rece. De asemenea, EBEC a fost un prilej de a cunoaşte o mulţime de oameni prietenoşi şi deschişi şi de a ne face prieteni.”
Cristian Roşu, Team Design: „După participarea în toamnă la etapa locală a competiţiei, unde a fost propusă o temă ce consta în prezentarea unui concept de portbagaj auto inovativ şi realizarea lui din materiale neconvenţionale, la etapa naţională am concurat împotriva altor cinci echipe din ţară şi Republica Moldova. Tema principală a constat în realizarea unor componente inovative pt interiorul unei maşini. Fiind o temă ‘statica’ şi fără un challenge între echipe ne-am dat seamă că vă trebui să venim cu ceva în plus faţă de cerinţele concursului, să ieşim în evidenţă şi să impresionăm juriul. Astfel am luat decizia să nu ne limităm la a construi componente pentru interiorul unei maşini, ci să creăm un concept al unui întreg habitaclu auto, care se poate transforma radical în câteva secunde. La final, ne-am călificât la etapa europeană a concursului care va avea loc în 1-9 August la Riga unde nivelul de complexitate este mult mai ridicat, fiind nevoit să îmbinăm cunoştinţe din mai multe domenii, precum fizică, mecanică, electronică, sau programare”.
Rezultatele au fost favorabile pentru studenţii Clujeni, echipa iScream de la Case Study ocupând locul 3, iar la proba de Team Design, echipa 1.3 a ocupat primul loc. Din echipa câştigătoare care va reprezenta România la etapa Europeana, fac parte studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, aceştia fiind 3 băieţi, studenţi la Automatică şi Calculatoare (Alex Bondor, Sucala Paul, Roşu Cristian) şi o fata, Madalina Săbău, studentă la Inginerie electrică.
BEST (Board of European Students of Technology) este o organizație internațională, nonprofit, aflată în continuă creștere. Încă din anul 1989, BEST oferă studenților din toată Europa posibilitatea de a ajunge la o mai bună înțelegere a culturilor și a societăților pentru a-și dezvolta capacitatea de a lucre în diverse medii cultural. Un alt scop este de a crea o legătură cât mai strânsă între partenerii din triunghiul „Student-Companie-Universitate”. La momentul actual, BEST este prezentă în 95 de grupuri locale din 33 de țări europene, cu mai mult de 3000 de membri activi.
Grupul local BEST Cluj-Napoca, creat în 1995 și membru al Federației SHARE din 2012, este format din voluntari din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Scopul nostru este de a oferi toate condițiile pentru dezvoltarea personală, realizată prin educație complementară, încurajând fiecare student să participe la proiecte inovativ și provocătoare, cum ar fi: training-uri, workshop-uri, suport în carieră, cursuri academic și altele.