„Octav” – „filmul care ne întinereşte”

Premiera filmului „Octav”, regia Serge Ioan Celebidachi şi James Olivier, a umplut vineri seara, 6 octombrie, cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, impresionându-i pe cei peste 700 de spectatori graţie sensibilităţii şi emoţiei extrem de bine scoase în evidenţă.

Pelicula, care îl are în rol principal pe Marcel Iureş (Octav), alături de Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu sau Lia Bugnar, spune povestea unui bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul unde a copilărit şi a crescut cu dorinţa de a-l vinde. Stabilit în Franţa, Octav a câştigat imobilul familiei în instanţă după ce i-a fost retrocedat de statul român, iar odată revenit în casa părintească, după o absenţă de zeci de ani, va intra într-o călătorie simbolică printre amintiri şi prin anii copilăriei sale, redescoperind bucuria de a trăi. Este ghidat prin această epopee a tinereţii de către o fetiţă pe nume Ana, care îi pare foarte cunoscută, rol jucat de Alessia Tofan, iar întâlnirea sa cu copilul-Octav (Eric Aradits), precum şi momentele în care retrăieşte anumite amintiri marcante din copilărie alături de tatăl, mama sau fraţii săi, îl vor ajuta să se redescopere pe el însuşi şi îl vor face să ia decizia la final de a nu vinde întregul imobil, iar clădirea unde locuieşte bunul său prieten din copilărie să i-o lase lui.

Este un film emoţionant şi sensibil, care îl transpune pe spectator într-o frumoasă poveste aflată la graniţa dintre tinereţe şi bătrâneţe. OCTAV a impresionat publicul prin subiectul sensibil al prețuirii amintirilor și prin jocul impecabil al actorilor, cărora li s-a adăugat imaginea extraordinară semnată de celebrul Blasco Giurato și prin coloana sonoră excepțională, semnată de inegalabilul Vladimir Cosma.

Timp de 100 de minute, clujenii au trăit jocul impecabil al actorilor și povestea retrăirii amintirilor copilăriei, a prețuirii lor ca parte din noi, a regăsirii de sine și a ceea ce suntem cu adevărat, reîntoarcerea la rădăcini pentru a înțelege ce este cu adevărat fericirea.

Publicul clujean a fost realmente copleşit şi impresionat de această poveste frumos ţesută, iar concluzia uneia dintre spectatoare, o doamnă în vârstă vizibil emoţionată, care a luat cuvântul la final, a fost una care sintetizează foarte bine în cuvinte puţine ideea din spatele peliculei – „este un film care ne întinereşte”.

Fiecare dintre noi se poate regăsi pe el însuşi în acest film.

„Am fost alături de oameni mai bătrâni şi eram foarte aproape de tatăl meu, iar cumva contrastul acesta între bătrâneţe şi el povestind nişte momente din tinereţea lui m-au fascinat. Contrastrul acesta dintre bătrâni si tineri m-a impresionat, iar alături de James am hotărât să facem acest film. Au durat 2-3 ani să îl scriem bine şi a durat încă 30 ani ani să ajungem aici”, a declarat regizorul Serge Ioan Celebidachi.

„E o mare onoare şi un privilegiu să fi prezentat într-o sală plină. Nu a fost uşor să joci cu copii, ei sunt foarte cinstiţi în tot ce fac”, a susţinut şi Marcel Iureş, care a mai povestit şi câteva întâmplări amuzante de la filmări.

„A fost o super experienţă să am onoarea să joc cu Marcel Iureş, pentru că am învăţat foarte multe şi pur şi simplu m-am bucurat când i-am dat replică şi am aflat că am luat rolul. A fost cea mai tare experienţă”, a declarat tânăra actriţă Alessia Tofan, cea care joacă rolul Anei din film.

Filmările au fost realizate în Câmpulung Muscel, la Vila Golescu şi în studiourile Buftea.

Filmul a fost selecționat în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la
Montreal, Canada, 2017, la secțiunea Focus on World Cinema, un festival de tradiție pentru cinematografia mondială, aflat la cea de-a 41 ediție.

Peste 4000 de spectatori au luat parte la premiera filmului de la Sala Palatului din Bucureşti.

VIDEO

Filmul ‘Octav’ va rula în cinematografele din România începând de săptămână viitoare și este clasificat cu AG (Audiență Generală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.