OFICIAL. Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2020! Angajații cu studii superioare mai așteaptă majorarea

Guvernul Orban a aprobat, în ședința de vineri, Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019.

De asemenea, tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei. Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, potrivit unui comunicat oficial remis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Este datoria noastră să sprijinim angajații cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. În același timp, decizia asupra procentului cu care va crește salariul minim trebuie să fie cumpătată și realistă, astfel încât să asigurăm și menținerea echilibrului economic. Creșterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului țintă căruia i se adresează”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Angajații cu studii superioare nu beneficiază de majorare

„Este necesar ca orice modificare să țină cont de economia reală, mai ales după o perioadă de creșteri succesive accelerate. Majorarea aprobată de Guvern este una responsabilă, iar decizia a fost luată în urma consultării partenerilor sociali și pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele și analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public”, a mai spus Violeta Alexandru.

Actul normativ prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse și sporurile şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două ședințe ale Consiliului Național Tripartit, în 26 noiembrie 2019 și în 3 decembrie 2019, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în data de 9 decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.