Oierii primesc bani de la stat pentru lâna valorificată! La Cluj nu există un centru de colectare!

Guvernul României a adoptat o hotărâre privind aprobarea schemei ajutor pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii.

Astfel va fi reglementată continuarea în 2019 a programului și condițiile aferente. Perioada de înscriere pentru 2019 este cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și 28 martie, inclusiv, iar perioada de cerere în care producția de lână poate fi valorificată este între 29 martie și 30 septembrie.

Solicitanţii înregistraţi în registrul unic au obligaţia de a depune la direcțiile agricole județene  documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute până la 1 noiembrie.

Comercializarea lânii se realizează către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare a lânii cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii. În Cluj nu există niciun centru de colectare, astfel încât crescătorii sunt nevoiți să o predea în cele din Maramureș, Bistrița-Năsăud sau Sibiu. 

Pentru acordarea sprijinului, documentele justificative trebuie să ateste că lâna a fost comercializată respectând interesul părților.

Este necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta va menționa pe filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

De asemenea, hotărârea reglementează și plata cantității de lână comercializate în perioada de valorificare corespunzătoare și nedecontată în 2018.      

Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/ kg pentru lâna comercializată. Programul privind comercializarea lânii a început în 2017, iar acesta a suscitat interesul a 32.328 de fermieri, 14.000 de tone fiind deja exportate, mai ales în Turcia.

Lâna era tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariţiei industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România se poate colecta o cantitate de 36.000 de tone lână de la un efectiv de 14 milioane de ovine.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.