Peste 3000 de clujeni au ieșit la miezul nopții în stradă după ce Guvernul a adoptat ÎN SECRET ordonanțele privind grațierea și modificarea Codului Penal

Adoptarea în secret și mișelește de către Guvern a ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, în ședința de marți seară, deși cele două acte normative nu se aflau pe ordinea de zi a Guvernulu, i-a scos pe români în stradă în toate marile orașe din România. 

Foto: Bogdan Stanciu

Imediat după conferința de presă a ministrului Justiției, Florin Iordache, în care a fost anunțată adoptarea ordonanțelor de urgență, oamenii au ieșit în stradă în toate marile orașe ale României. Aproximativ 15.000 de bucureșteni au venit în fața clădirii guvernului de la Palatul Victoria, unde reprezentanții guvernului s-au baricadat.

Clujenii s-au strâns în centrul orașului, iar numărul lor a ajuns la peste 3000. Protestatarii au pornit într-un marș spre Prefectură, oprindu-se și la sediul PSD Cluj de pe Bulevardul Eroilor.

Manifestanții au pornit într-un marș spre cartierul Mărăști, ocupând două benzi pe Calea Dorobanților.

Se strigă „Nu vrem să fim o nație de sclavi”, „DNA să vină vă ia”, „București nu uita/Clujul e de partea ta”, „Hoții! Hoții”, „PSD, Ciuma roșie” și „Nu stați la căldură și voi vă fură”.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

„La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei, confort News.ro.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. „Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: „OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

Românii au ieșit în stradă la Timișoara, Arad, Constanța, Craiova, Sibiu sau Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.