Petiţie pentru susţinerea ideii ca străzile să poarte şi numele unor sportivi clujeni care au făcut istorie! SEMNEAZĂ ŞI TU!

O petiţie online a fost iniţiată prin intermediul platformei De-Clic şi susţine ideea că şi fosti portivi clujeni care au scris istorie pentru municipiul Cluj-Napoca merită să ofere, în semn de respect, numele unor străzi din oraş.

Clujul a avut de-a lungul timpului nume legendare care au făcut istorie în sportul românesc, precum Horia Demian, Dan Anca, Nicolae Martin, Farkas Paneth, Andrei Sepci, Zoltan Ivansuc, Paul Marcu, Mircea Luca, Petru Emil, Aurel Guga sau Ștefan Kovacs.

„În prezent, la Cluj-Napoca  sunt aproximativ 1.200 de străzi (+-). Avem în oraș drumuri cu nume caraghioase, ca Mentenanței, care mi se pare fabulos, sau Movilei, Brigadierilor, Carierei etc. Avem strada Bradului, dar și Brăduțului. Probabil urmează și Brădulețului. La câte străduțe noi apar, este perfect probabil să se cam termine rezervorul de imaginație. Iată de ce vin cu o propunere care sper să fie de folos administrației clujene. Ce-ar fi să ne uităm și către eroii noștri sportivi? Mai bine Dan Anca decât Mentenanței, mai inspirat Nicolae Martin decât Bradului, mai corect Farkas Paneth decât Carierei.

De ce este important?

Clujul înseamnă și sport, mai ales acum, în 2018, când este oraș internațional al sportului. Anul aceasta avem centenarul Marii Uniri, anul viitor vom avea centenarul Marii Universități, ”U” Cluj. S-ar supăra cineva dacă am boteza o stradă Nicolae Martin? Omul a adus Clujului 11 titluri naționale la baschet feminin. Oare o fi rușinos să îi spunem unui drum Farkas Paneth? E antrenorul care a câștigat pentru tenisul de masă clujean 21 de titluri naţionale, dintre care 16 consecutive. Horea Demian este un alt nume pe care nu m-aș jena să îl am pe cartea de identitate, în dreptul adresei. Și vine divizia de la fotbal: ar suna rău strada Aurel Guga, fostul jucător al lui ”U” care a purtat prima banderolă de căpitan al echipei naționale, sau ar strâmba cineva din nas dacă alte străzi ar purta nume ca Zoltan Ivansuc, Dan Anca, Andrei Sepci, Mircea Luca, Petru Emil, Paul Marcu, Ștefan Kovacs? Sunt și ei parte din istoria Clujului, iar numele lor merită și trebuie cunoscute, păstrate, respectate”, se arată în textul petiţiei, care poate fi semnată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.