Pictorul Adrian Ghenie, absolvent al UAD din Cluj, a stabilit un nou record! Lucrarea sa, „Floarea soarelui in 1937”, a fost vândută cu peste 3 milioane de lire sterline

Pictorul Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a stabilit un nou record. Lucrarea sa „Floarea soarelui în 1937”, estimată la o sumă cuprinsă între 400.000 şi 600.000 de lire sterline, a fost vândută la Casa de licitații Sotheby’s pentru o sumă de peste trei ori mai mare.

ghenie_0 floarea soarelui in 1937

Lucrarea a fost ealizată în anul 2014 și s-a vândut la o licitație cu peste 3 milioane de lire sterline, potrivit anunţului oficial al Sotheby’s. Tabloul este realizat la scara monumentală şi a triplat recordul personal al artistului, care data din urmă cu doi ani pentru un tablou vândut la aceeaşi casă de licitaţii.

Pictura este inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — „Floarea soarelui” – și a fost vândută la un preț record pentru artistul român, 3.117.000 de lire. „The Sunflowers in 1937”, un ulei pe pânză de dimensiuni impresionante, a făcut parte din licitația „Contemporary Art Evening” și era estimată la 400.000 – 600.000 de lire sterline.

Lucrarea face parte din seria artistului intitulată „Berlin Noir”, prezentată în 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei. Seria a avut ca inspirație campania de defăimare a artei din timpul celui de-al Treilea Reich — când unele opere, inclusiv cele ale lui van Gogh, au fost considerate „degenerate”.

Ghenie mai are în licitație, tot la Sotheby’s, în Londra, două portrete, între care unul este intitulat „Elena Ceaușescu”, fiecare estimat la 60.000 — 80.000 de lire sterline.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 în Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.