Povestea orologiului de pe Hala Agroalimentară din Piaţa Mihai Viteazul

Probabil multi dintre voi v-ati intrebat, cel putin o data, care este povestea orologiului de pe hala agroalimentara din Piata Mihai Viteazul si de ce acesta e incremenit la ora 12.07 de 23 de ani, de la momentul fugii din Bucuresti, in 1989, a dictatorului Nicolae Ceausescu.

Palko Mate Jozsef

Palko Mate Jozsef, un clujean care lucra ca electrician la hala agroalimentara in decembrie 1989 si raspundea de functionarea orologiului s-a gandit sa marcheze fuga dictatorului in 22 decembrie 1989 oprind timpul.

„Era un ceas construit de Institutul Politehnic. Orologiul a fost montat pe cladire in 1985, cand s-au terminat lucrarile, dar era in permanenta in intarziere, asa ca eu aveam la mine cheia cu care sa il fixez. In 22 decembrie, aveam cheia la mine asa ca am marcat momentul fugii dictatorului si am oprit timpul in loc”, a povestit Palko Mate Jozsef pentru pagina Ghid Turistic Cluj.

Barbatul a povestit cum in 21 decembrie a iesit pe strada Horea si a dus un ranit la policlinica cu plata, ajutat de un prieten. „La revolutie am participat in mod simplu. Am vazut la televizor ce se intampla si am inceput participarea efectiva la revolutie. La protestul de pe strada Horea, la Maloasa unde s-a tras in oameni. Eu cu un prieten l-am dus pe unul care a fost impuscat in cap, chiar la policlinica cu plata. Au venit cei care aveau cagule si i-au luat actele de identitate, iar pe noi ne-au amenintat cu armele in prima zi. A doua zi am venit la serviciu si am oprit ceasul”, isi aduce aminte barbatul.

„Cand a fugit Ceausescu am zis ca trebuie arborat drapelul, trebuie strigat libertate si trebuie oprit un ceas care sa ramana ca si o amintire. Am venit, fiind la hala electrician de intretinere, reglam ceasul care nu mergea intotdeauna chiar bine, am urcat sus si am oprit ceasul si din acea zi sta de 23 de ani. Ceasul nu mai este acolo, cheia ceasului este aici si ceasul sta. Am urcat pe hala cativa nebuni, pentru ca nebuni eram deoarece a doua zi puteau sa ne omoare. Cred ca in 22 de ani l-au vazut milioane de clujeni, se mira ca e 12.07, dar nimeni nu stie ce reprezinta. Se uita si zic cine n-a reglat ceasul. Eu zic ca ar trebui sa ramana un simbol al revolutiei, care pana acum nu a fost observat. Eu m-am mai uitat la el, dar mi-as dori sa ramana un simbol”, mai povesteste Palko Mate Jozsef.

Orologiul este incremenit si in ziua de azi la ora 12:07.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.