Poziția oficială a fermei de pui Amareto din Florești. „Funcționează legal. Mirosul emanat este specific activității desfășurate”

Reprezentanții fermei de pui SC AMARETO IMPEX SRL din Florești susțin că afacerea funcționează legal și dau vina pe Primăria Florești pentru că a permis apariția construcțiilor din zonă.

amareto ferma de pui florestiNormele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației prevăd că blocurile sau casele trebuie ridicate la o distanță de minum 1000 de metri de orice fermă de pui cu o capacitate mai mare de 5.000 de capete.

„La data începerii activității noastre nu existau imobile pe o rază de 1000 mp astfel că, din punct de vedere juridic, o eventuală răspundere privitoare la repararea prejudiciilor suportate de către locuitorii din zona adiacentă fermei de pui ar putea-o avea doar primăria în solidar cu constructorii care trebuiau să dea dovadă de bună credință și diligențe în eliberarea autorizațiilor și desfășurarea activităților de dezvoltare imobiliară din zonă!”, precizează conducerea Amareto Impex SRL, citat de stiridecluj.ro.

Un locuitor din Florești care a făcut și demersuri în justiție susține că distanța față de E60 este sub 1000 de metri, contrazicând astfel poziția firmei.

Redăm comunicatul oficial al fermei de pui SC AMARETO IMPEX SRL:

1. Functioneaza legal
2. Mirosul emanat este specific activitatii desfasurate
3. Relocarea fermei?
4. De ce se elibereaza in continuare autorizatii de constructie?

1. Ferma de pui functioneaza legal

Ferma se incadreaza in Directiva IPPC privind prevenirea si controlul integrat al poluarii si detine autorizatia integrata de mediu nr. 15- NV6/21.06.2006. Aceasta autorizatie este publica pe site-ul ANPM. De asemenea au fost achizitionate instalatii si a fost abordata o politica de mediu care sa se conformeze cu legislatia de protectie a mediului in vigoare.

Printr-o serie de dezbateri publice si notificari scrise, institutia noastra a atras atentia autoritatilor asupra constructiilor la distanta mica fata de ferma. Primaria Floresti a acordat autorizatii de constructii ilegale, iar oamenii care si-au achizitionat apartamente in aceasta zona au fost dezinformati de catre investitorii imobiliari ca ferma se va muta.

Ordinului Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei nr.119/2014 (Vechiul Ordin 536/1997) reglementeaza la art.11 distantele exploatatiilor agricole fata de imobile. Astfel art.11 alin.1 pct.9 evidentiaza:“Distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi o serie de unităţi care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei sunt următoarele:- Ferme şi crescătorii de păsări cu peste 5.000 de capete şi complexuri avicole industriale: . . . . . . . . . . 1.000 m”. In cazul nostru trebuia sa nu fie imobile pe o raza de 1000 m. La data inceperii activitatii noastre nu existau imobile pe o raza de 1000 mp astfel ca din punct de vedere juridic o eventuala raspundere privitoare la repararea prejudiciilor suportate de catre locuitorii din zona adiacenta fermei de pui ar putea-o avea doar primaria in solidar cu constructorii care trebuiau sa dea dovada de buna credinta si diligente in eliberarea autorizatiilor si desfasurarea activitatilor de dezvoltare imobiliara din zona!

2. Mirosul emanat este specific activitatii desfasurate

In ceea ce priveste plangerile cetatenilor din Floresti vis-à-vis de miros, este de mentionat faptul ca mirosul emanat este specific activitatii desfasurate, uneori mai pregnant in functie de varsta puilor.

3. Relocarea fermei?

Cred ca nimeni nu se gandeste la faptul ca in spatele acestei firme este un om cu buna credinta, pasionat de ceea ce face si care si-a investit toate resursele in aceasta activitate care asigura peste 180 de locuri de munca si genereaza contributii impresionante la bugetul de stat.

Ne-am exprimat tot timpul si ne exprimam in continuare buna-credinta si dorinta de a rezolva toate situatiile neplacute ivite din cauza modului haotic in care au fost emise autorizatii de construire, astfel ca suntem deschisi in a analiza orice oferte sau propuneri venite de la institutiile legal abilitate in a gasi o solutie care sa fie avantajoasa atat pentru societatea noastra, cat si pentru populatia din zona fermei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.