PREMIERA: Expoziţia „Mari maeştri ai picturii româneşti”, adusa la Cluj de Casa de Licitaţii Artmark

Iubitorii de artă clujeni vor putea admira, în perioada 6-9 iunie 2014, peste 200 de opere semnate de mari maeştri ai picturii româneşti, aduse la Cluj de cunoscuta Casă de licitaţii Artmark.

Expoziţia va fi adăpostită de Hotelul Continental, fostul Hotel New York și centrul emancipării culturale a clujenilor din perioada interbelică, şi va include opere semnate de Aman, Tonitza, Petrașcu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Ressu, Iser, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpăna, Ciucurencu, dar și opere reprezentantive ale contemporanilor Baba, Pacea, Piliuță, Ilfoveanu, Redlinger, Brudașcu sau Hatmanu. Surpriza oferită publicului este și prezența unor artiști europeni consacrați precum Dalí, Matisse, Drouot sau Lévy-Dhurmer, într-o inedită secțiune de Artă Europeană.

„Vara 2014 începe cu o călătorie culturală în lumea mirajelor artiștilor români, oferind tuturor iubitorilor de artă șansa de a se aventura într-un parcurs epic al istoriei artei românești, de la Colonia de la Balcic la Școala de la Baia Mare, de la artă de patrimoniu la cea contemporană. Expoziția <Mari Maeștri ai picturii românești> din Licitația de Vară Artmark va porni din București, micul Paris al perioadei interbelice, și va ajunge până la Cluj-Napoca, sufletul Ardealului, unde va poposi timp de 5 zile”, a declarat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.

harry gutman
„Natura statica cu vase si fructe” – Harry Guttman

Expoziţia se va încheia în 10 iunie, cu Licitația de Vară în regim Duplex București – Cluj-Napoca, fiind pentru prima oară când clujenii vor participa la o licitație Artmark chiar la ei acasă. Astfel, la momentul licitației, jumătate din loturi se vor afla la Casa Universitarilor din Cluj, unde clujenii vor putea vedea o parte din operele pentru care licitează, iar cealaltă se va afla la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, unde, la fel, bucureștenii vor viziona cealaltă jumătate.

Prin această expunere, Artmark lansează autorităților locale și publicului clujean o provocare de a se aventura în lumea valorilor artistice eterne într-un monument arhitectural aflat în condiții precare. Acest demers semnalizează importanța salvgardării simbolurilor culturale românești și integrarea acestora în viața dinamică a orașelor actuale.

Una dintre cele mai importante licitații anuale și evenimente artistice ale sezonului, Licitația de Vară, aduce peste 200 de opere de artă din care 58% au prețul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro. Principalele vedete ale expoziției și, implicit, ale Licitației de Vară, sunt opera „Tătăroaică în cerdac” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Nicolae Tonitza, opera „În grădină la Beaucaire” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Samuel Mützner și opera „Case la Morlaix” (estimare: 30.000 – 45.000 €) de Gheorghe Petraşcu.

Expoziția poată fi vizitată până pe 4 iunie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti, nr. 5), iar în 6–9 iunie la Hotel Continental din Cluj (str. Napoca, nr. 1). Intrarea la expoziţie este gratuită.

Pe 10 iunie, când va avea loc licitaţia, operelor se vor împărţi între Casa Universitarilor din Cluj (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), şi Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Vă așteptăm să vă lăsați seduși de farmecul artei și să rememorați viața de altădată a celui mai important simbol cultural interbelic al Clujului.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.