Prețul petrolului, în cădere liberă, dar motorina în România printre cele mai scumpe din UE

De cele mai multe ori, când cotația petrolului este în creștere, carburanții se scumpesc imediat. La fel ar trebui să se întâmple și invers, dar românii așteaptă degeaba ieftiniri.

benzinarie

Cotatia petrolului este intr-o permanenta scadere de doua luni incoace, existand rare momente de stabilitate.

Românii se așteaptă, pe buna dreptate, la ieftiniri semnificative la benzină și motorină, însă în ultimele doua luni, au fost operate ceva reduceri de preturi in benzinarii, mici comparativ cu scaderile puternice la petrol, potrivit unei analize Hotnews.ro.

Mai mult, pretul motorinei comercializate in Romania a ajuns sa fie printre cele mai mari din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, lucru confirmat chiar de cifre oficiale ale Comisiei Europene.

Potrivit unei monitorizari realizate saptamanal de Comisia Europeana (Weekly Oil Bulletin), la inceputul lunii iunie, cand cotatia petrolului depasea 60 de dolari, in Romania pretul benzinei era de 5,73 lei/litru, iar al motorinei de 5,65 lei/litru.

Dupa doua luni cand petrolul a ajuns in jur de 50 dolari, pretul benzinei benzinei a scazut la 5,67 lei, iar al motorinei la 5,35 lei litrul. In cazul benzinei, scaderea a fost nesemnificativa.

De cele mai multe ori, cand cotatia petrolului este in crestere, carburantii se scumpesc imediat. S-a ajuns in situatia in care carburantii din Romania sa fie printre cei mai scumpi din Uniunea Europeana, mai ales motorina, arată sursa citată.

Companiile care comercializeaza carburanti ar putea spune ca un motiv ar fi taxele si accizele prea ridicate. Fara taxe, pretul motorinei din Romania se situeaza exact la nivelul mediu din UE, adica la 0,54 euro/litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.