Primaria Cluj obligata sa monteze plăcuțe bilingve in oras

Primaria Cluj-Napoca va fi obligata de o sentinta a Tribunalului Cluj sa monteze plăcuțe bilingve la intrarile in oras, in romana si maghiara.

placute bilingve

Fundaţia European Committee Rights Hungarians Central Europe a facut o plangere la Tribunalul Cluj, iar instanța a aprobat-o. Reprezentanții Fundației sunt de parere că este un abuz ca cei 50.000 de etnici maghiari din Cluj-Napoca să nu beneficieze de aceste plăcuțe.

Primarul Emil Boc a spus că nu a primit motivarea sentinței, dar că aceasta poate fi atacată. „Noi avem legi interne care nu permit amplasarea acestor plăcuțe. Vom vedea motivarea și vom ataca sentința”, a spus edilul.

Primăria Cluj-Napoca subliniază că în municipiu nu sunt 20% etnici maghiari, iar din acest motiv plăcuțele nu pot fi amplasate.

Studenta de anul III de la Facultatea de Drept a UBB, Izabella Szocs, membră a Fundației European Committee Human Rights Hungarians Central Europe, le-a predat o lecție juriștilor din Primăria Cluj-Napoca. Ea a găsit cheia câștigării procesului: Convenția Cadru de la Strasbourg pentru protecția minorităților, pe care s-a bazat acțiunea în instanță și care bate legea administrației locale invocată de aleșii clujeni.

Recensământul din 2012 a arătat că în Cluj-Napoca locuiesc 49.375 de etnici maghiari, circa 16% din totalul de 309.136 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.