Primul eveniment de futsal din România pentru nevăzători va avea loc în Cluj-Napoca, între 18-20 iulie, când aproximativ 20 de sportivi se vor pregăti într-un cantonament, cu scopul de a forma patru echipe de futsal, din care se vor selecta sportivii care vor face parte din echipa națională.
Cei 20 de sportivi nevăzători sunt din Bacău, Buzău, București și Cluj, cu vârstele cuprinse între 16 și 30 ani. Cantonamentul va începe joi, 18 iulie, ora 09:00 și se va desfășura în cadrul Liceului pentru Deficiențe de Vedere, Calea Dorobanților, nr. 31. Primele doua zile vor consta în două antrenamente zilnice, atât teoretice (pe baza regulamentului), cât și practice, urmând ca sâmbătă, 20 iulie, sportivii să aplice ceea ce au învățat și să se întreacă în cadrul a trei meciuri demonstrative.
Fiind versiunea interioară a fotbalului clasic, futsal este jucat de două echipe a câte cinci jucători fiecare (patru jucători și un portar) care concurează după aceleaşi reguli ca și în cazul futsal-ului obişnuit. Singurele modificări pe care le aduce sunt făcute pentru a asigura condițiile de siguranță şi pentru a permite jucătorilor să urmărească mingea şi să se orienteze. Cei patru jucători au deficienţe de vedere, în timp ce portarul are vederea normală.
Futsal pentru nevăzători este o disciplină nouă în România. Până acum, singurele discipline pentru sportivii cu dizabilități de vedere care au fost dezvoltate până la nivel de echipă naţională sunt goalball (un tip de handbal jucat de 2 echipe de trei jucători) şi bowling cu nouă popice, la care România este campioană europeană la ora actuală.
În urma cantonamentului de futsal din Cluj-Napoca, primul campionat național va avea loc în noiembrie 2013.
Cantonamentul de futsal și toate competițiile interne paralimpice au loc sub umbrela campaniei naționale „Susținem adevărații învingători”, lansată de Olympus alături de Comitetul Național Paralimpic (CNP), care are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilități în lupta pentru victorii, în drumul lor către Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016. Aceasta sprijină, de asemenea, eforturile CNP în a asigura accesul antrenorilor și sportivilor la concursurile naționale și internaționale, precum și pentru a asigura accesul acestora la sălile de antrenament și echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriție.
„Cantonamentul de futsal este o dovadă în plus că mișcarea paralimpică din România este pe drumul cel bun, cu siguranță unul ascendent. În Constanța am avut cele mai de amploare Jocuri Naționale pentru sportivii cu dizabilități organizate în România. În cadrul campionatului național de tenis de masă, derulat în iunie, au participat șase sportivi cu sindromul Down – o premieră în România. Iar acum avem primul eveniment de futsal pentru nevăzători. Avem toată încrederea, așadar, că acești pași duc către una dintre cele mai competitive echipe paralimpice din lume”, spune Ilias Pliatsikas, director general Olympus România.
„Din nou, marcăm o mare realizare în calendarul nostru paralimpic intern. Ne bucurăm foarte mult pentru că am reușit să organizăm acest cantonament și așteptăm cu nerăbdare campionatul național din noiembrie”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.