Primul mesaj din puşcărie a lui Adrian Năstase: „Au fost 50 de zile pline de tristeţe”

Adrian Năstase a transmis primul mesaj public de când este în spatele gratiilor la Penitenciarul Jilava, prin intermediul unui editorial în cotidianul Jurnalul Naţional. Fostul prim-ministru a punctat subiecte precum încercarea de a-şi lua viaţa sau angajamentele pe care şi le-a luat în 2004, în campania prezidenţială.

Totodată, Năstase îşi exprimă speranţa de a nu fi exclus din societate odată cu încarcerarea sa, aşa cum, spune el, şi-au propus „alţii”.

Iată câteva fragmente din editorial

„Au trecut 50 de zile. Pline cu semne de întrebare. Pline de tristeţe şi de revoltă. Am acceptat însă, în final, că există o altă voinţă – cea a destinului – mai puternică decât voinţa mea. Şi merg mai departe…

Cu recunoştinţă pentru (…)cei care nu s-au întrebat nici o clipă cât de „superficială” poate fi o rană la distanţă de 1mm de carotidă şi nici ce urme lasă în suflet un glonţ cu calibrul 38 special.

Acum, instalat în spaţiul de 4m² „rezervat” mie, fără ostilitate, la celebrul penitenciar Jilava, prin respectarea tuturor regulilor, vreau să-mi demonstrez, în primul rând mie, că obiectivul celor care şi-au dorit „eliminarea mea din societate”, nu poate fi atins, libertatea însemnând şi (sau, poate, în primul rând) o chestiune interioară bazată pe gânduri şi pe sentimente”

Acesta a încheiat cu mulţumiri dedicate familiei, prietenilor şi apropiaţilor care îl sprijină în clipele grele.

„Vă doresc să fiţi sănătoşi şi să vă bucuraţi de viaţă şi vă asigur, în continuare, că nu voi accepta niciodată „Noul limbaj” – cel de care vorbea Orwell – „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranţa este Putere. Ceea ce a fost bun este acum rău; ceea ce a fost rău este acum bun”. Pentru mine, demnitatea este, în continuare, demnitate. La fel onoarea şi prietenia. Iar laşitatea şi oportunismul le voi defini, pe mai departe, cu aceste cuvinte”

Adrian Năstase a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pe data de 20 iunie. În seara aceleiaşi zile, acesta a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. După 6 zile de spitalizare, Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.