Primăria Oradea a inițiat o campanie prin care dorește să transforme reședința de județ bihoreană într-un oraș fără câini comunitari. Lansat în urmă cu o lună, programul constă în microciparea și sterilizarea câinilor cu stăpân din oraș, relatează ebihoreanul.ro.
Programul prevede și numărarea câinilor cu stăpân, fiecare patruped primind un număr unic de identificare. În paralel, maidanezii vor fi adunați de pe străzi și duși în adăposturi. Inițiativa îi aparține primarului Ilie Bolojan, care a declarat că dorește ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie un oraş fără câini comunitari.
În cadrul recensământului canin, medici veterinari şi angajaţi ai Primăriei iau la pas toate străzile oraşului pentru identificarea câinilor cu stăpân. Gratuit, fiecărui patruped i se introduce sub piele un cip cât un bob de orez ce conţine numele şi adresa proprietarului.
După ce microciparea se va încheia, va începe a doua etapă a programului municipalităţii: sterilizarea. Toţi stăpânii sunt obligaţi să îşi sterilizeze câinii, cu excepţia animalelor bolnave ori a celor cu certificat pedigree, care demonstrează că se înmulţesc controlat. Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste categorii, dar nici nu doresc să-şi opereze animalele, vor plăti anual o taxă specială de 100 lei.
Maidanezi ridicați de pe străzi în 24 de ore
În paralel, Administrația Domeniului Public va intensifica acţiunea de strângere a maidanezilor de pe domeniul public al Oradei. Zilnic, între orele 8 şi 18, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari, tratând cu prioritate sesizările. „Orădenii care văd câini abandonaţi pe domeniul public pot suna la numărul de telefon 0733.055.540, iar ADP îi va ridica în cel mult 24 de ore”, a declarat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
Câinii vor fi duşi în adăpostul Grivei, unde vor fi cipaţi şi sterilizaţi în aşteptarea adopţiei. Adăpostul are o capacitate de circa 450 de locuri, dintre care sunt ocupate aproximativ 300. Conform evidenţelor, lunar, din adăpost sunt adoptaţi în jur de 60 de câini. Alţi 60 au fost adoptaţi de orădeni cu păstrarea în adăpost, fiind vizitaţi în weekend de proprietarii lor.