Primul sondaj de opinie din 2013. USL pierde două procente, la o lună de la alegeri

liderii USLUSL ar câştiga detaşat alegerile parlamentare arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES la comanda ARES pe 10 ianuarie. Potrivit cercetării, actuala putere ar obţine 62% din voturi, cu două procente mai puţin faţă de un studiu realizat în perioada 19-21 decembrie de către acelaşi institut, potrivit realitatea.net.

De slăbiciunea USL profită PDL care urcă de la 15% la 17 procente, pe locul trei fiind PP-DD şi el cu două procente în plus faţă de anul trecut, respectiv 11%. UDMR e la 5% cu care trece pragul parlamentar.

Românii cred în marea lor majoritate că în acest an se va modifica Constituţia, că Parlamentul va rămâne bicameral, că nu va scădea numărul de aleşi, că va fi adoptată o nouă lege a sănătăţii, dar sunt sceptici în privinţa coabitării armonioase între preşedintele Traian Băsescu şi Victor Ponta. Nici în ceea ce priveşte relansarea economiei nu sunt prea mulţi optimişti.

Mai bine de jumătate – 56% – cred că USL nu se va rupe în acest an.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1411 persoane şi are o marjă de eroare de +- 2,6%.

Românii se consideră interesați și bine informați cu privire la politică

Interesul pentru politică atinge cote ridicate – peste 70% dintre respondenți sunt interesați mulți și puțin de politică, doar un sfert se declară neinteresați de acest domeniu. Peste 60% dintre români se consideră informați cu privire la politică, procent în creștere față de anul 2011. Principala sursă de informare cu privire la politică rămân posturile de televiziune (81%), urmate la mare distanță de internet (7%) și ziare (4%).

Preferințe politice

O treime dintre respondenți declară că au un partid politic preferat, cu 5% mai mulți decât la sfârșitul anului 2011. 37% dintre participanții la studiu susțin că au și un om politic preferat, cu 9% mai mulți decât la cercetarea similară din 2011. Unul din patru români recunoaște că, în ultimii 10 ani, a votat cu mai multe partide. Dintre aceștia, 53% au votat cu 2 partide, 30% cu 3 partide, 6% au votat cu 4 partide, iar 6% cu mai mult de 4 partide.

Predicții electorale ale românilor

Românii sunt consumatori ai datelor furnizate de sondajele de opinie, proporția lor crescând cu 10 procente până în ianuarie 2013, ajungând la 72%. Estimările populației pentru PDL sunt semnificativ mai rezervate, în timp ce estimările populației pentru USL, așa cum este de așteptat, sunt semnificativ mai optimiste.

Peste 60% dintre români NU ar vota cu un partid nou înființat. Cei care sunt mai nehotărâți privind acest aspect spun că determinant în luarea deciziei ar fi membrii care alcătuiesc organizația și platforma/strategia politică a acestui, aici înregistrându-se o răsturnare de criterii față de anul 2011.

Alt președinte?

Peste jumătate dintre români (51%) cred că liderul USL, Crin Antonescu, are șanse să devină Președintele României.
Dacă în 2012, 70% dintre respondenți considerau că USL nu va reuși să îl suspende pe Traian Băsescu, la începutul lui 2013, doar 52% sunt convinși de acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.