În perioada iulie 2016-iunie 2017, Școala Gimnazială „Elf” a derulat proiectul „Îmbunătățirea procesului de predare-învățare prin cooperarea eficientă cu profesorii de sprijin”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus, acțiunea KA1, cu un buget de 13.795 euro. Proiectul a fost coordonat de doamna director adjunct Liana Mihuț.
La nivel european, se pune un accent tot mai mare pe calitatea educației prin abordarea personalizată a programelor școlare. Un sistem de învățământ performant care susține schimbarea trebuie să utilizeze metode de predare-învățare care să ajute elevii să depășească barierele din calea învățării.
Necesitatea de a derula acest program în Școala Gimnazială „Elf”, unde profesorii de la ciclu primar beneficiază la clasă de sprijinul unor profesori asistenți, a venit din extinderea Echipei Elf în urma creșterii școlii cu câte patru clase la nivelul primar, iar participarea la acest program de dezvoltare profesională a fost o oportunitate excelentă de a crea un cadru de comunicare și sprijin reciproc între profesorii cu experiență în Școala Elf și profesorii care și-au făcut debutul în echipa noastră mai recent. Finalitatea proiectului este realizarea unui ghid de cooperare între profesorii de la clasă și profesorii asistenți, un ghid care poate fi utilizat în practica curentă de profesorii școlii, dar și de către profesorii care își vor începe activitatea în Școala „Elf” în anii școlari următori.
Beneficiarii finali sunt toți elevii școlii din ciclul primar, dat fiind că obiectivele proiectului sunt creșterea gradului de inițiativă, îmbunătățirea abilității profesorilor de a răspunde la nevoile individuale de învățare ale fiecărui elev, dezvoltarea muncii în echipă și a predării prin cooperare, îmbunătățirea tehnicilor de chestionare și oferire de feedback pentru a ajuta elevii să-și dezvolte abilități de învățare independentă și de a-și gestiona eficient propria învățare, elaborarea unor planuri de îmbunătățire a propriei activități didactice pe baza feedback-ului din partea elevilor și a rezultatelor învățării.
În perioada 21-25 noiembrie 2016, reprezentanții managementului Școlii „Elf” au participat la un schimb de experiență de tip Job Shadowing la școala parteneră din Marea Britanie, pentru a observa cum se derulează în școlile primare cooperarea dintre profesorii principali și profesorii de sprijin. În timpul vizitelor la The Bliss Charity School, Oakley Primary School, The Grange School, doamnele director Carmen Costina și Liana Mihuț au avut oportunitatea de a face asistență la ore, urmărind activitatea profesorului de sprijin în mod și luând interviuri profesorilor și profesorilor de sprijin, au discutat cu directorii școlilor vizitate despre sarcinile cuprinse în fișa postului atât pentru profesorul prinicipal, cât și pentru profesorul asistent. De asemenea, au participat la un curs de formare în domeniul „School Leadership”, destinat directorilor de școli, unde au avut oportunitatea de a învăța moduri eficiente în care directorul unei școli poate sprijini activitatea cadrelor didactice.
În perioada 18-25 februarie 2017, șapte profesori ai Școlii „Elf”, selectați în urma depunerii de candidaturi, au participat la un curs de formare în Malaga, Spania, cu titlul „Îmbunătățirea procesului de predare-învățare prin cooperarea eficientă cu profesorii de sprijin”. Astfel, profesorii Cristina Borza, Liliana Clițan, Gabriela Danciu, Anamaria Laszlo, Ovidiu Nemeș, Marinela Scripcariu au avut șansa de a învăța – alături de profesori de aceeși specialitate din mai multe țări europene – despre dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a rolului profesorilor de sprijin în clasă, îmbunătățirea tehnicilor de chestionare și oferire de feedback pentru a ajuta elevii să-și dezvolte abilități de învățare independentă și de a-și gestiona eficient propria învățare, elaborarea unor planuri de îmbunătățire a propriei activități didactice, utilizând feedback-ul din partea elevilor și rezultatele învățării, crearea unui cadru pentru schimbul de bune practici și evaluarea celor mai bune metode de a integra noile abilități în practica curentă.
Metodologia cursului oferit de organizația britanică LEAP (Language Education and Partnership) a încurajat participarea activă, permițând schimbul de bune practici și sesiuni de reflecție asupra diverselor abordări care îmbunătățesc rezultatele învățării la elevi.
La întoarecere, cei șapte profesori au organizat o sesiune de diseminare în cadrul școlii, destinată tuturor profesorilor care predau la ciclul primar, dar și profesorilor de la ciclul gimnazial care au dorit să participe. Pe lângă prezentarea noțiunilor și abilităților învățate în cadrul cursului, au fost prezentate și materiale utile în munca la clasă, obținute de participanți în urma observațiilor la clasă în școlile vizitate pe parcursul săptămânii de formare din Spania (de exemplu, platforma de învățare online Triptico).
Activitatea finală a proiectului a constat în conceperea și editarea unui ghid al cooperării dintre profesorul principal și profesorul de sprijin, realizat de profesorii Marinela Scripcariu (coordonator metodic la ciclul primar) și Gabriela Danciu (profesor de sprijin și consilier școlar), pe baza experienței didactice de la Școala „Elf” și a celor învățate pe parcursul derulării programului de mobilitate. Intaneția școlii este de a extinde acest mod de cooperare între profesori și la ciclul gimnazial în anii următori.
Proiectul Erasmus „Îmbunătățirea procesului de predare-învățare prin cooperarea eficientă cu profesorii de sprijin”, identificat cu 2016-1-RO01-KA101-024283, este un proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Școala Gimnazială „Elf” este o școală particulară acreditată pentru ciclul preșcolar, primar și gimnazial și autorizată pentru ciclul liceal, cu rezultate foarte bune la finalul ciclului gimnazial încă din 2007, când a scos prima promoție de absolvenți de gimnaziu. Absolvenții clasei a VIII-a din promoția 2017 au clasat Școala Gimnazială „Elf” pe primul loc din județ, cu media 9,59.