
Prejudiciul cauzat de protestele antiguvernamentale, care au cuprins întreaga Turcie, a fost estimat de autorităţile de la Ankara la circa 70 milioane de lire turceşti (aproximativ 40 milioane de dolari), după cum a declarat marţi, într-o reuniune a parlamentului, ministrul turc de interne Muammer Guler, relatează agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, citeaza Agerpres.
In Turcia s-au desfăşurat 603 de demonstraţii în 77 din cele 81 de provincii turceşti, potrivit unui anunt facut de ministrul de interne turc, adăugând că, în perioada revoltelor, au fost avariate, într-o măsură mai mare sau mai mică, 280 birouri şi magazine, şase agenţii guvernamentale, 106 secţii de poliţie şi 207 de vehicule private, precum şi 11 clădiri aparţinând Partidului Justiţiei şi Dezvoltarii (AKP, de guvernământ).
De aproape o săptămână, în Turcia au loc proteste antiguvernamentale, care au început la Istanbul cu o acţiune în apărarea parcului Gezi din centrul oraşului, pe care autorităţile intenţionau să-l distrugă pentru a ridica un centru comercial. Protestatarii din Istanbul au fost susţinuţi de majoritatea provinciilor din Turcia, precum şi de către turcii din diasporă.
Protestatarii se opun de asemenea islamizării ţării şi acuză de autoritarism puterea de la Ankara, notează RIA Novosti. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că acţiunile au fost organizate de către extremişti.
Poliţia turcă a făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, iar numărul persoanelor rănite ca urmare a ciocnirilor cu poliţia se ridică la 3.000, dintre care 26 sunt în stare critică, potrivit agenţiei ruse de presă, care scrie de asemenea că doi manifestanţi şi-au pierdut viaţa în acţiunile de stradă.
Protestele pun in pericol candidatura Turciei la Jocurile Olimpice de la Istanbul 2020
Protestele violente din Turcia au atins o asemenea gravitate, încât până şi Kadir Topbas, primarul Istanbulului, oraş care candidează alături de Madrid şi Tokyo pentru a găzdui Olimpiada din 2020, s-a arătat îngrijorat de impactul lor internaţional.
Violenţa cu care poliţia a reprimat primele proteste paşnice ale manifestanţilor împotriva demolării parcului Gezi nu se potriveşte deloc cu sloganul oraşului „Bridge Together” (Un pod împreună), care prezintă oraşul de pe malul Bosforului ca pe un loc al dialogului şi al convieţuirii. Metropola euro-asiatică a intrat, alături de Madrid şi Tokyo, în ultima fază a selecţiei pentru a organiza Olimpiada din 2020, iar decizia finală va fi luată la 7 septembrie la un congres al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) din Buenos Aires.
Responsabilii candidaturii olimpice a Istanbulului, cea mai ambiţioasă din punct de vedere economic dintre cele trei, au asigurat că poporul turc rămâne unit în jurul candidaturii oraşului, care a fost în ultimele zile epicentrul protestelor extinse şi în alte localităţi ale ţării.