Publicația franceză de satiră Charlie Hebdo din Paris, victima unui atac islamic

Revista de satiră Charlie Hebdo din Paris, unde miercuri a avut loc un atac armat soldat cu 12 morţi și numeroși răniți, a mai fost victima unui atentat, în noiembrie 2011 şi, tot atunci, site-ul său a fost atacat de hackeri.

Atacul din 2011 a avut legătură cu decizia de a redenumi revista „Charia Hebdo” (făcând referire la legea islamică sharia) şi de a-l trece pe profetul Mahommed drept redactor-şef al publicaţiei. Coperta, care-l înfăţişa pe profetul Mahommed, a circulat pe reţelele sociale câteva zile.

Revista Charlie Hebdo mai publicase, în septembrie 2012, mai multe caricaturi în care apărea un personaj ce semăna cu profetul Mahomed. Deşi numele profetului nu era scris explicit, imaginile făceau clar referire la acesta şi au stârnit furia islamiştilor, care au lansat numeroase ameninţări cu moartea la adresa jurnaliştilor de la Charlie Hebdo.

Jurnalistul Laurent Leger de la Charlie Hebdo spunea la vremea respectivă că revista nu a intenţionat niciun moment să provoace furie. „Scopul este să râdem. Vrem să râdem de extremişti, fie ei musulmani, evrei, catolici. Oricine poate să fie o persoană religioasă, dar nu putem accepta gândurile şi actele extremiste”. Leger a apărat revista, spunând că avea dreptul să publice caricaturile şi că nu este responsabilă pentru reacţiile care au urmat.

Caricaturile publicate de săptămânal în 2012, au venit la puţin timp după ce pe internet a apărut un film anti-islam, care a venit la puţin timp după apariţia pe internet a unui film anti-islam, „Inocenţa musulmanilor”, în urma căruia extremiştii islamişti au atacat mai multe ambasade SUA. Având în vedere aceste incidente, statul francez a decis, după publicarea caricaturilor, sporirea măsurilor de securitate la ambasadele şi consulatele sale şi, de asemenea, închiderea ambasadelor şi consulatelor din 20 de ţări islamici. Pentru prevenirea incidentelor, sediul Charlie Hebdo a fost păzit atunci de poliţişti.

charia-hebdo

Coperta din 2011 care a provocat furia islamiştilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.