Regizorul israelian Samuel Maoz, la Cluj, despre mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim: „O mare prostie”

Prezent la Cluj-Napoca, regizorul israelian al filmului care a deschis vineri seara, 27 mai, ediţia a 17-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, „Foxtrot”, Samuel Maoz, a fost invitatul de duminică, 27 mai, al jurnalistului Mihnea Măruţă la TIFF Lounge.

Maoz a vorbit despre sursa de inspiraţie a controversatei pelicule „Foxtrot”, despre cinematografia din Israel şi despre război. De asemenea, acesta a susţinut că a fost şi atacat de către Guvernul israelian pentru că a criticat Armata, fiind făcut trădător de către ministrul culturii.

„Pot explica acest lucru prin două exemple, care sunt practic motivaţia mea de a face Foxtrot. Primul este o poveste personală, care mi s-a întâmplat acum mult timp, când fiica mea cea mai mare a mers la şcoală. Într-o dimineaţă, i-am spus să ia autobuzul ca şi restul copiilor, linia era numărul 5, o linie liniştită din zona centrală, iar după 20 minute după ce a plecat am auzit la radio că autobuzul de pe această linie a explodat şi sute de oameni au fost ucişi. Am încercat să o sun, dar liniile erau ocupate şi nu am reuşit. După o oră s-a întors acasă, întârziase la autobuzul care a explodat şi nu l-a mai prins. Am experimentat cea mai grea oră din viaţa mea. Această poveste a fost motivaţia mea principală de a face Foxtrot. Al doilea exemplu este „Lebanon”, un film lansat în 2009 despre experienţa pe care a avut-o acesta pe front în războiul din Lebanon din 1982. În filmul Lebanon am vorbit despre trauma războiului, iar în Foxtrot despre post-trauma. Foxtrot este precum o rană deschisă a societăţii israeliene”, a rememorat Maoz.

„Am fost atacat şi făcut trădător de Guvernul din Israel pentru Foxtrot”

„În ţara mea am fost atacat de către guvern pentru că am criticat armata, în frunte cu Ministerul Culturii. După ce filmul a fost lansat, ministrul Culturii l-a atacat şi a făcut-o oarecum în acelaşi mod descris de film. Dar faptul că am criticat armata mi-a adus şi eticheta de trădător pentru societatea israeliană. Ministrul Culturii nici nu a văzut filmul şi m-a considerat trădător.”, a precizat regizorul israelian.

Întrebat de moderatorul dezbaterii cum vede scandalul iscat în România despre mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, regizorul a catalogat drept „o mare prostie” această decizie, fără a face alte comentarii pe lângă.

TRAILER FOXTROT

One thought on “Regizorul israelian Samuel Maoz, la Cluj, despre mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim: „O mare prostie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.