Restricțiile individuale impuse de statele membre au creat haos la granițele UE

Statele membre au început să decidă pe cont propriu închiderea granițelor, pentru a împiedica propagarea tulpinilor mai contagioase ale coronavirusului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană încearcă să evite haosul de la graniţele UE după ce statele membre au început să decidă pe cont propriu închiderea granițelor, pentru a împiedica propagarea tulpinilor mai contagioase ale coronavirusului. Germania şi Belgia au impus deja restricții la frontiere, în ciuda recomandărilor adoptate la nivel european, iar Bruxelles-ul se teme de dificultăți similare celor din primăvara anului trecut.

Germania a instalat duminică filtre la punctele de trecere a frontierei cu Republica Cehă şi Austria, pentru a limita răspândirea variantelor de coronavirus, şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea face acelaşi lucru și la granița cu Franţa în zilele următoare, din cauza situaţiei sanitare în departamentul Moselle, unde s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, foarte contagioasă. Această perspectivă nelinişteşte Parisul.

Comisia a anunţat luni că va trimite un mesaj tuturor statelor membre pentru a le reaminti angajamentele lor de a se coordona. Obiectivul: evitarea revenirii haosului în transporturi după închiderea frontierelor, haos care a urmat sosirii pandemiei în primăvara 2020.

Cele 27 de state membre au adoptat în comun în octombrie recomandări propuse de executivul european, destinate să coordoneze restricţiile privind libera circulaţie. Ele şi-au asumat în ianuarie măsuri actualizate pentru a ţine cont de noi variante ale coronavirusului. Ele au scopul să evite închiderea totală a frontierelor şi interdicţiile generale, preconizând evitarea călătoriilor „neesenţiale” şi să ţină cont de situaţia sanitară a fiecărei regiuni aşa cum este ea stabilită de Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Aşteptăm ca toate statele membre să urmeze această abordare coordonată şi restricţiile deplasărilor bazate pe un cod de culoare comun”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Comisia, a spus el, va trimite o scrisoare tuturor statelor membre pentru a le reaminti această exigenţă. Comisia este îngrijorată în special în legătură cu restricţiile impuse de partea germană lucrătorilor esenţiali şi de perturbările ivite în transportul de mărfuri şi în lanţurile de aprovizionare.

Filtrele instalate de Germania de duminică generau luni lungi şiruri de maşini în aşteptare la frontiera cu Republica Cehă, potrivit presei germane. La rândul său, Austria, temându-se că transportatorii venind din Italia şi aflaţi în tranzit pe teritoriul său ar putea să nu aibă documentele cerute de Berlin şi să rămână blocaţi în Austria, a instituit la rândul său duminică controale la frontiera sa sudică, suscitând ambuteiaje şi indignarea conducătorilor auto de partea italiană. Cât priveşte interdicţia belgiană a oricărei călătorii neesenţiale, decretată în ianuarie şi prelungită până la 1 aprilie, ea este considerată problematică, pentru că nu ţine seama de situaţia epidemiologică a regiunii de provenienţă sau de destinaţia călătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.