România, defrișată. S-au tăiat păduri de 2,5 miliarde de euro în România. Peste jumătate din bani, făcuți din ilegalități

Companiile de exploatare forestieră au avut un an 2019 profitabil, generând cea mai mare cifră de afaceri din istorie.

S-au tăiat și prelucrat păduri de 2.5 miliarde de euro. Însă din păcate, pentru noi ceilalți, mai mult de jumătate din bani sunt făcuți din ilegalități.

Ca să le oprească, Ministerul Mediului a anunțat schimbări în sistemul prin care se urmăresc defrișările: GPS pe camioane și monitorizare din satelit.

De anul viitor vor fi interzise exporturile de bușteni în afara Uniunii Europene.

România pare un paradis încă verde pentru companiile care se ocupă de tăierea și prelucrarea lemnului. Dacă în 2010 figurau aproape 4.000 de companii în domeniu, anul trecut erau înregistrate peste 6.000. În aceste condiții, cifra de afaceri a ajuns la un record istoric, 2.5 miliarde de euro, cu 100 de milioane mai mult față de anul trecut, scrie stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, România pierde în fiecare an aproape 40 de milioane de metri cubi de lemn. Doar pentru jumătate există acte și s-au plătit taxe. Restul cel mai probabil, au fost defrișări ilegale.

Ministerul Mediului confirmă aceste cifre și anunță măsuri.

Costel Alexe, ministrul mediului: Să limităm la zero tăierile ilegale. GPS pe toate mașinile din pădure spre depozite. Camere video la intrarea în depozite sau pe drumuri.

Fiecare șofer de camion care transporta lemne va fi obligat să aibă un telefon inteligent cu GPS. Astfel va putea fi urmărit în timp real.

Toate datele vor fi stocate într-un program care va ști exact unde și câte transporturi a făcut o companie. Cei care nu respectă noile reguli vor fi amendați.

Mai mult. Pădurile din România vor fi fotografiate din satelit de două ori pe lună. Un soft va compara pozele și va identifica defrișările, chiar dacă nu s-a tăiat la ras, iar copacii au fost doar răriți.

Garda Forestieră va merge acolo unde calculatorul indică probleme, astfel că vor fi de mare folos datele colectate prin GPS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.