România și-a dublat exporturile de cereale în acest an

teren agricol tractorRomânia a exportat în acest an grâu de 300 milioane euro, valoare dublă faţă de primele nouă luni ale anului 2012, când din vânzările pe pieţe externe s-au obţinut 146 milioane de euro, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a declarat că în acest an a fost o producţie mare de grâu şi preţuri mai mici decat anul trecut, când a fost o secetă generalizată, iar preţurile aproape ca s-au dublat faţă de 2011.

„Sunt fluctuaţii mari de preţ, date de piaţă. Statul nu poate interveni cu mecanisme de a stoca. Putem interveni doar la nivelul producţiei şi vom încerca să avem un ajutor mai mare de la bugetul de stat. România a exportat grâu de 300 milioane de euro în acest an, faţă de 146 milioane de euro în primele nouă luni din 2012”, a mai spus ministrul.

Vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru, i-a spus ministrului Agriculturii că producătorii nu înţeleg de ce sunt diferenţe foarte mari între preţul la bursă şi preţul de la ferme.

„Dacă anul trecut preţul la cereale era la 25-30 euro în poarta fermelor, acum e 60-70 euro la bursă”, a mai spus Sitaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.