România va fi vecina cu China

agriculturaChina a concesionat, în apropierea graniței cu România, o suprafață agricolă echivalentă ca întindere cu Belgia. Chinezii nu sunt la prima achizitie de acest fel, acestia mai opereaza 400 de hectare in Sudan si alte 110 hectare in Tadjikistan.

O suprafață de 100.000 de hectare va fi amenajată în prima faza în regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina, la 700 de kilometri est de granitele Romaniei, in principal pentru cultivarea de cereale si cresterea de porci. Proiectul va fi dezvoltat ulterior până la o suprafață de 3 milioane de hectare.

„La finalul anului 2009, culturile Chinei din afara tarii erau raspandite pe o suprafata totala de 2 milioane de hectare, ceea ce ar face actuala investitie cea mai mare ferma chineza din strainatate”, spune Ding Li, cercetator agricol la firma de consultanta Anbound, din Beijing.

Daca proiectul va fi dezvoltat integral, va reprezenta cea mai mare investitie externa agricola a Chinei de pana acum. Statul asiatic mai detine platantii semnificative in America Latina, cum e cea de soia din Argentina, de 234.000 de hectare.

Pentru comparatie, suprafata agricola a Romaniei este 13 milioane de hectare, din care doar 8,5 milioane este exploatata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.