RUŞINE: Un tânăr cu dizabilităţi nu a fost lăsat să intre într-un ştrand din Timişoara!

Umilinţă, bătaie de joc şi repulsie, asta trebuie să îndure persoanele cu dizabilităţi într-o societate românească în care legea este călcată cu nonşalanţă în picioare, iar respectul şi bunul simţ nu fac parte, de multe ori, din peisajul cotidian. Asta a simţit şi un tânăr cu dizabilităţi din Timişoara, căruia i-a fost refuzat accesul într-un ştrand pe motiv că angajaţii „nu se riscă” să lase în bazin persoane cu dizabilităţi. A fost nevoie de intervenţia patronului acestui loc de agrement  pentru ca tânărul, altminteri un foarte bun înotător, săi se permită accesul la bazin.

Timisoara: Tanar cu dizabilitati, refuzat la strand! credit foto: tion.ro

Cosmin Miloş are 23 de ani, a absolvit recent Universitatea de Vest din Timişoara şi este membru al Grupului de autoreprezentaţi Ceva De Spus (CDS). Este fan hip-hop şi în timpul liber este responsabil cu muzica la aumite evenimente. pentru prieteni, el este DJ Junior, pentru angajaţii ştrandului ZHH (fostul Termal) din Timişoara el nu este decât o persoană cu dizabilităţi care nu are ce căuta în bazin fără însoţitor, eventual doar în bazinul pentru copii.

„Ieri (miercuri, 8 august 2012, n.r.) am vrut să merg, singur, la Ştrandul ZHH (Termal) şi acolo am întâlnit o domnişoară care tăia bilete. Nu m-a lăsat să intru. A spus că ea nu-şi asumă riscul de a mă lăsa pe mine în bazinul mare. După mai multe discuţii, a decis să mă lase să intru… la bazinul pentru copii. Eu i-am explicat frumos că nu am 9 ani şi că am facut 8 ani de înot, dar ea mi-a spus că nu mă lasă să intru în ştrand. Eu am rugat-o să mă lase să-i demonstrez că ştiu să înot, iar ea mi-a răspuns că nu poate să facă asta”, relatează, cu jenă, tânărul pentru cotidianul online TION.ro.

Hotărât să nu se lasă călcat în picioare de judecăţile discriminatorii ale personalului ştrandului, Cosmin Miloş a rămas să-şi apere dreptul de a beneficia de un tratament demn şi egal.

„După o discuţie prelungită, mi-a spus în silă, fără nici o intenţie de a se scuza: bun, intri, dar plăteşti. Iar eu am început să mă înroşesc de nervi pentru că ştiu că acolo persoanele cu dizabilităţi au intrarea gratuită, dar nu aceasta era discuţia. Şi mi-a spus să mă duc la un alt ştrand dacă nu-mi convine”.

Miloş a revenit a doua zi la ştrand însoţit de  Zoltán Szövérdfi-Szép, membru în grupul de suport CDS, care relatează:

„Bineînţeles, aceeaşi problemă, aceeaşi atitudine. Nu poate intra la ştrand neînsoţit pentru că este o persoană cu dizabilităţi, deşi le-am precizat ca tanarul Cosmin a făcut înot 8 ani.

După multe insistenţe, refuzuri şi discuţii, domnişoara de la intrare ne-a propus fie să merg cu el şi să-mi asum răspunderea pentru el, fie să meargă la bazinul de copii. La insistenţele noastre a apărut o şefă,  care ne-a explicat că legea nu-i permite să lase persoane cu dizabilităţi fără însoţitori înăuntru, dar nu a putut să ne spună care lege spune asta.

După ce s-a convins că ne cunoaştem drepturile,  a încercat să ne explice că ea de fapt doar îşi face griji pentru Cosmin, nu cumva să păţească ceva deoarece sunt mulţi care sunt necivilizaţi. Deşi au bodyguarzi şi salvamar, Cosmin nu este în siguranţă fără un însoţitor, iar dacă păţeşte ceva ajunge ea la puşcărie, şi-a argumentat refuzul. Nu au înţeles faptul că acest tânăr de 23 de ani nu are nevoie de însoţitor, a absolvit  anul acesta universitatea, se descurcă minunat şi, în plus,  este şi un înotător bun. Am fost invitaţi să mergem la un alt ştrand dacă vrea să înoate”

Acesta nu este un caz singular. În luna iunie a a acestui an, tot în Timişoara, unei tinere imobilizate într-un scaun cu rotile i s-a refuzat accesul în clubul Heaven. Lavinia Rausch are 33 de ani şi este o fostă regină a frumuseţii, aceasta câştigând concursul Miss World University din Timişoara şi clasându-se pe podium în concursul de frumuseţe Miss Vest 1998.

2 thoughts on “RUŞINE: Un tânăr cu dizabilităţi nu a fost lăsat să intre într-un ştrand din Timişoara!

  1. mda, ca in Romanica, daca sarmanul handicapat se ineca , urla din nou toata presa ca respectivul strand nu a luat masuri pentru ca persoanele cu dezabilitati sa fie protejate mai bine…. Apropos… in USA, in cluburile mai pricopsite, daca usierului nu ii place moaca ta , nu te lasa sa intri si nu mai urla nimeni ca e discriminare.

    1. și dacă „sărmanul handicapat” știe sa înoate ce mai spui atunci ??
      domnule Alex cred ca te-ai uitat la prea multe seriale in ultimul timp 🙂 și uite ca nu m-am înecat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.