Salvamontiști clujeni, la Școala Națională Salvamont 2020

O echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj (SPJSS Cluj), instituție subordonată Consiliului Judeţean Cluj, participă până în 29 februarie a.c. la etapa națională de iarnă de formare și evaluare a salvatorilor montani din România. Școala Națională Salvamont 2020 are loc la Centrul Național Salvamont Padina, din județul Dâmbovița.

Pe parcursul a două săptămâni, doi aspiranți din cadrul SPJSS Cluj precum și șeful serviciului, în calitate de viitor instructor, participă la ample activități de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor, programa de pregătire fiind adaptată ultimelor cercetări în domeniu.

Reamintim în acest context faptul că ciclul oficial de pregătire a unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la cel puțin 160 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean sau local al echipei din care face parte.

După această etapă, salvatorul montan aspirant, în funcție de nivelul de cunoștințe deținute și de cele acumulate pe plan local, în cadrul echipei salvamont în cadrul căreia este în evidență, poate să înceapă să parcurgă formele de evaluare și atestare organizate la nivel național, structurate pe două etape, de vară și de iarnă, organizate pe nivele salvator montan debutant și avansat.

În urma absolvirii acestor etape de evaluare, candidatul obține diploma de calificare în profesia de salvator montan, certificatul de competențe și atestatul profesional, documente care îi certifică competențele de practicare a acestei profesii, ca angajat sau ca voluntar, în cadrul unei echipe de salvare montană. Această certificare trebuie reconfirmată prin susținerea unui examen de reatestare, la fiecare trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.