Salvamontiștii clujeni au efectuat un amplu exercițiu de salvare în peștera Șura Mare din Munții Șureanu

Serviciul Public Județean „Salvamont-Salvaspeo” Cluj a participat la sfârșitul săptămânii trecute la un amplu exerciţiu de salvare, în peştera Şura Mare, din Munţii Şureanu.

Exercițiul național Salvaspeo s-a desfășurat în perioada 18-20 octombrie 2019, fiind organizat sub egida Corpului Român Salvaspeo Corsa, de către Serviciile Publice Salvamont Salvaspeo Cluj și Hunedoara.

La acțiune au participat 41 de salvatori din cinci centre salvaspeo acreditate, din România, precum și câte un participant din Polonia și Suedia, Salvamont-Salvaspeo Cluj fiind reprezentat de către 16 salvatori speologi.

Exerciţiul a constat în evacuarea unei persoane de la aproximativ 1,8 km, din adâncul peşterii, şi s-a desfăşurat în condiţii bune, punând în evidenţă capacitatea salvatorilor din diferite centre din ţară de a lucra împreună, folosind aceleaşi tipuri de echipamente şi tehnici.

Scopul acestui exerciţiu l-a constituit, de asemenea, şi profesionalizarea echipelor de salvatori în contextul creşterii numărului de solicitări de urgenţă care indică un accident grav în această zonă turistică intens vizitată de turişti şi alpinişti.

Peștera Șura Mare este traversată de un râu subteran care a dat ocazia salvatorilor să-și testeze capacitatea de interventie în condiții specifice – cascade, lacuri, semisifoane.

La dificultatea evacuării au contribuit şi temperatura scăzută a apei şi pasajele foarte înguste.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.