Scandalul continuă! „Kolozsvar” a fost inscripționat cu markerul pe automatele de bilete din Cluj!

Scandalul inscripției „Kolozsvar” de pe automatele de bilete continuă la Cluj-Napoca. După ce reprezentanții municipalității au dezlipit etichetele cu „Kolozsvar” apărute peste noapte, recunoscând că acestea au fost plasate ilegal, în urmă cu câteva zile pe automatul de bilete de pe strada Memorandului și cel din fața Operei Maghiare a fost trecut cu markerul cuvântul „Kolozsvar”.

Foto © eClujeanul.ro

automat de bilete memo kolozsvar-w800-h600

automat bilete opera maghiara inscriptionat cu kolozsvar

Un grup de inițiativă civică își asumă lipirea etichetelor cu Kolozsvar pe automatele de bilete și îi îndeamnă pe clujeni să li se alăture în acest demers ilegal

„Membrii grupului MOST – ACUM au lipit inscripţiile acum câteva zile în cadrul unei fapte ilicite, faptă prin care automatele de bilete au fost considerate bilingve. Presa română şi maghiară locală, precum şi majoritatea locuitorilor oraşului o considerau ca o acţiune importantă în privinţa normalităţii. Tocmai succesul acţiunii dovedeşte că oraşul nostru este pregătit pentru o viaţă multilingvă de zi cu zi. Însă inscripţiile au fost îndepărtate de către Compania de Transport Public în circumstanţe necunoscute, cel mai probabil la ordinul conducerii. Potrivit opiniei grupului MOST – ACUM, gestul poate fi considerat ca o excludere lingvistică. În urma acţiunii s-a dovedit că ignorarea valorilor culturale nu mai este tolerată de către clujeni: inscripţiile Kolozsvár îndepărtate au fost deja înlocuite de necunoscuţi, aceştia scriind cu mâna denumirea oraşului pe automate.
După părerea noastră, am ajuns la acel moment critic în care clujenii – români şi maghiari deopotrivă – trebuie să transmită un mesaj cu mijloacele lor modeste. Aşadar îi încurajăm pe locuitorii şi organizaţiile care se apreciază reciproc să substituie inscripţiile maghiare pe automate – reproducând cu mâna denumirea Kolozsvár sub ‘Cluj'”
, se arată într-un comunicat de presă.

Most – Acum este un grup de activiști civici din Cluj-Napoca cu aproximativ 1000 de fani pe rețeaua de socializare Facebook. „Credem că a scrie, a citi, a vorbi în limba maghiară sau în orice altă limbă minoritară oriunde și oricând în Ardeal este la fel de firesc ca în cazul limbii române. Considerăm comunicarea unilingvă între autorități și sectorul privat a fi discriminatoriu. Scopul nostru principal este de a atrage atenția asupra faptului că în Ardeal excluderea și defavorizarea la nivelul limbii folosite este privit ca fiind normal. Acțiunile noastre doresc încurajarea sferei civile cât și a autorităților în formarea unui mediu lingvistic demn de tradițiile multiculturale ale orașului. Totodată dorim să ne desfășurăm activitatea ca civili, în afara vieții politice, prin mijloace pașnice”, mai susțin aceștia.

„Aparatele au fost inscripţionate fără însemnul ‘Kolozsvar’, modelul şi forma autocolantelor fiind aprobate în cadrul proiectului european. Inscripţia <Kolozsvar> a apărut ulterior recepţionării, doar pe o parte dintre aceste aparate”, arăta municipalitatea într-un comunicat în urmă cu câteva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.