Se anunţă schimbări la consultațiile medicilor de familie

medicina cabinetÎn urma implementării mult aşteptate a noului pachet de servicii medicale de bază, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înlocuirea principiului „primul venit, primul servit” cu programarea în funcţie de criterii obiective, bazate pe starea clinică, pentru accesul la servicii de specialitate în ambulator şi spital. Mai mult, cetăţenii care nu au ajuns încă pacienţi vor fi sprijiniţi prin pachetul de bază să nu devină pacienţi.

„Prin pachetul de servicii medicale de bază se vor acorda intervenţii sistematice şi riguroase pentru păstrarea sănătăţii la toate vârstele prin oferirea de consultaţii preventive periodice la adult şi copil”, arată secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, într-o postare pe site-ul instituţiei.

De asemenea, cu participarea pacientului, se vor alcătui planuri de management al diferitelor tipuri de condiţii – factori de risc sau existenţa de boli cronice. „Se va face monitorizare bazată pe protocoale care asigură calitatea optimă a îngrijirii pentru bolnavii cronic sau combaterea factorilor de risc şi prevenirea îmbolnăvirii pentru persoanele sănătoase, expuse la factori de risc”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, consultaţia preventivă periodică se adresează populaţiei generale şi presupune o evaluare sistematică a riscului de îmbolnăvire pentru afecţiunile cele mai frecvente/grave specifice vârstei respective.

Această evaluare se realizează prin aplicarea riscogramei – întrebări specifice şi examinări ţintite la care, în funcţie de riscul specific vârstei, se pot adăuga unele analize.

„Am avut o întâlnire cu asociaţiile de pacienţi cu privire la întregul pachet de servicii medicale şi una din problemele ridicate a fost motivarea populaţiei pentru prezentarea la consultaţia preventivă periodică. Va trebui să găsim o metodă prin care să-i convingem pe cetăţeni să fie responsabili faţă de starea lor de sănătate, în acest sens campaniile de informare a populaţiei privind beneficiile şi modalităţile de utilizare a serviciilor preventive vor avea un rol important”, spune Pană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.