Se pregătește administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID în România

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat marți, 7 septembrie, că a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului se va administra în România, cel mai probabil, de la începutul lunii octombrie. 

„În momentul de față este discutat la nivelul Agenției Europene a medicamentului doza a treia doză de vaccin anti COVID. Vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau cele cu afecțiuni oncologice, în tratament activ, cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV, netratată sau în stadii avansate, persoanele care fac terapii imunosupresoare – fie corticoterapie, fie terapie biologică –  vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare.

Vom defini cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt categoriile de afecțiuni care au indicație să primeasca a treia doză.

Se discută și de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare. Se propune pentru categoriile vulnerabile, vârstnice, care se află în evidență cu afecțiuni cronice. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță, marți, într-o conferință de presă. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni că evaluează datele privind utilizarea unei doze suplimentare de vaccin ARN mesager la persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Rezultatul acestei analize va fi oferit în timp util.

Săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat că nu este nevoie urgentă de o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 la persoanele complet imunizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.