„Secrete din gradina noastra”, un proiect inedit la Scoala Gimnaziala „Elf” din Cluj

Profesoara Liliana Clițan și elevii săi în vârstă de 7-8 ani de la Școala Gimnazială „Elf” au învățat despre agricultura durabilă realizând propria lor grădină în curtea școlii. Proiectul „Secrete din grădina noastră” a început în martie 2014, în parteneriat cu Asociația Română de Permacultură și este încă în desfășurare, iar un videoclip despre realizarea proiectului concurează în prezent într-o competiție internațională.

prima recolta 2

În cadrul proiectului initiat la Scoala Gimnaziala „Elf”, copiii au învățat despre cum cresc plantele în mod natural, fără a utiliza substanțe chimice, și au fost foarte încântați să-și îngrijească grădina. Au realizat straturile pentru legume primăvara, iar vara au obținut prima recoltă și s-au delectat cu o salată mare, delicioasă, gătită la școală chiar de ei din produsele culese: ridichi, salată verde, rucola, ceapă verde, mărar, spanac. Toamna au plantat flori și iarna au invitat păsările în grădina lor, pregătindu-le suporturi de semințe.

Copiii au fost foarte incantanti de acest proiect

„Am învățat că e distractiv să cultivi legume singur, și acestea sunt mai gustoase când le culegi și le mănânci proaspete.” – au spus copiii.

„Întotdeauna am dorit să-i învăț pe elevii mei de unde provine hrana pe care o consumăm și cum ne putem proteja planeta prin agricultură durabilă. Le mulțumesc partenerilor de la Asociația Română de Permacultură pentru că mi-au oferit șansa de a realiza acest lucru. Întotdeauna copiii învață cel mai ușor prin activități practice, astfel că aceasta a fost o oportunitate deosebită pentru ei. Părinții au fost de asemenea încântați să se implice și le mulțumesc pentru entuziasmul cu care au făcut-o” – a spus Liliana Clițan, profesoara la Scoala „Elf”.

„Doamna Clițan este un profesor extraordinar și un exemplu de urmat! Excelentă idee! Acest dascăl are un impact pozitiv asupra copiilor, care sunt bine informați și învățați să ia decizii potrivite în ce privește sănătatea și stilul lor de viață. Ești ceea ce se vede… Faci ceea ce îi vezi făcând pe cei pe care îi îndrăgești și îi respecți. Felicitări atât doamnei profesoare, cât și copiilor!” – Veronica Armașu, părinte.

prima recolta

Acum, elevii din clasa doamnei profesoare Liliana Clițan se gândesc cum ar putea reproduce proiectul, realizând minigrădini acasă sau în curtea bunicilor. Nu credeți că deja planeta noastră se simte mai în siguranță?

Videoclipul despre grădina realizată la școală de elevii dnei profesoare Liliana Clițan și părinții lor, în parteneriat cu Asociația Română de Permacultură, este înscris în concursul internațional „2015 Schools Sustainability Challenge” – o competiție internațională organizată de Trustul pentru Viață Sustenabilă din Marea Britanie. Scopul acestui concurs este de a-i încuraja pe elevi să reflecteze asupra viitorului educației pentru sustenabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.