Ședință de lucru comună, în acest weekend, a reprezentanților Capitalelor Culturale Europele 2019-2023, la Cluj-Napoca

În perioada 20-22 mai 2016 Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii a organizat sesiunea de lucru European Capitals of Culture 2019-2023. Frameworks for Cooperation between ECoC cities cu invitați din orașele candidate Kaunas 2022 (Lituania)Vaida Vanckute, Kalamata 2021 (Grecia) – Ektor Tsatsoulis și Polydoros Karyoffylis, Herceg Novi 2021 (Muntenegru) – Natasa Martic și Matera 2019 Capitală Europeană a Culturii (Italia)  – Rita Orlando.

Aceștia, împreună cu echipa Cluj-Napoca 2021 și Carlos Martins, fostul director executiv al Guimarães 2012, în cadrul unor sesiuni de lucru comune, am stabilit teme și proiecte în jurul cărora orașele noastre urmează să coopereze. Proiecte care adresează nevoia de dezvoltare profesională a sectorului cultural, utilizarea creativă a noilor tehnologii, comunicarea prin povești și legende urbane sunt doar o parte dintre inițiativele care au rezultat din discuțiile acestor zile.

În cadrul întâlnirii, echipa Cluj-Napoca 2021 a propus inițierea unei rețele europene a orașelor candidate la titlul Capitală Europeană a Culturii, care să capitalizeze și să încurajeze continuarea eforturilor pe care orașele le fac în perioada de candidatură. Indiferent dacă au trecut printr-un proces de pregătire de unul sau cinci ani, fiecare oraș candidat a dezvoltat politici culturale, proiecte strategice, s-a conectat a rețele internaționale, acumulând  o experiență valoroasă pentru oraș și sectorul cultural, experiențe și resurse care merită continuate și materializate.

Conferința a avut loc la Centrul Cultural German (Str. Universității nr. 7-9), cărora le mulțumim pentru deschidere și susținere.

Câteva cuvinte din partea delegaților:

Carlos Martins, fostul director executiv al Guimarães 2012:  „Această întâlnire a demonstrat că procesul de candidatură al orașul Cluj-Napoca este unul extraordinar care inspiră alte orașe culturale din Europa. Nivelul de maturitate și calitatea proiectului Cluj-Napoca 2021 confirmă faptul că este deja o Capitală Europeană a Culturii”.

Rita Orlando, Responsabil de networking, management și follow-up Matera 2019: „Această întâlnire a fost o șansă foarte bună pentru schimbul de idei, viziuni și experiențe. Apreciez felul în care Cluj-Napoca și-a construit procesul candidaturii. Sunt plăcut surprinsă să văd că un oraș din România pune atât de mult accent pe dezvoltarea sa culturală și reușește să facă progrese consistente într-un timp atât de scurt. Nu în ultimul rând apreciez propunerea de a crea o rețea a experiențelor privind candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii”.

Ektor Tsatsoulis, director executiv Kalamata 2021: „Mă bucur să mă întorc în Cluj pentru a doua oară. Este o coincidență frumoasă faptul că Grecia și România sunt orașe candidate în același an. Colaborarea cu echipa din Cluj este excelentă și abia aștept să realizăm împreună proiectele propuse. Kalamata vă așteaptă în vizită”.

Natasa Martic, Coordonator de proiect Herceg Novi 2021: „Întâlnirea din Cluj ne-a oferit șansa să ne împărtășim experiențele pentru a crea  ceva frumos și puternic pentru orașele noastre.De asemenea orașele pe care le-am cunoscut pe parcursul celor două zile sunt mult mai apropiate și mai deschise pentru viitoarele și sigurele colaborări”.

Vaida Venckutė Nagė, Manager de proiect Kaunas 2022: „Întâlnirea din Cluj-Napoca este o foarte bună oportunitate pentru toate orașele participante în crearea unui parteneriat semnificativ. În contextul numeroaselor exemple inspiraționale și idei dezvoltate, noi, cei din Kaunas, suntem determinați să ne dorim și mai mult titlul și să devenim membri ai familiei CEaC”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.