Ziua a doua a sesiunii de toamnă a bacalaureatului a scos din nou în evidenţă ceea ce ştiam deja, că elevii sunt insuficienţi pregătiţi sau dezinteresaţi de examenul maturităţii. Marţi, absolvenţii de liceu au susţinut probele orale la limbile română şi maternă. De asemenea, s-a făcut şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă maternă.
A doua sesiune de bacalaureat este abia la început, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj sunt pesimişti în ceea ce priveşte rezultatul examenelor va fi mai bun decât cel din vară. Scepticismul acestora se datorează numărului redus de elevi care au participat la cursurile gratuite de pregătire.
„Dat fiind că pregătirea nu a fost foarte intensă, la prima vedere, a celor care participă la BAC, va fi un rezultat mai slab decât mulţi dintre ei se aşteaptă. Dar să sperăm că nu este aşa şi că, totuşi, în momentul în care erau la mare aveau şi cărţile cu ei”, a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general.
Problemele familiale sau corigenţele au fost doar câteva dintre motivele care i-au împiedicat pe elevii de liceu să se prezinte la sesiunea din iunie. Chiar dacă, teoretic, au avut mai mult timp pentru pregătirea examenelor, mulţi dintre candidaţi au venit nepregătiţi, după cum recunosc chiar ei.
Pentru a doua sesiune a Bacalaureatului, în judeţul Cluj s-au înscris aproape 2.500 de candidaţi, dintre care 800 sunt elevi care nu au susţinut examenul de maturitate în vară din cauza corigenţelor.