Pentru majoritatea dintre noi, noaptea dintre ani se anunţă a fi una incendiară, cu muzică bună şi multă băutură. Aceasta din urmă însă este periculoasă. Chiar dacă te face să te simţi bine pe moment, în cazul în care întreci măsura, a doua zi vei regreta gestul. Click.ro a stat de vorbă cu medicul Alin Popescu şi a aflat cum e bine să bei ca să nu te îmbeţi şi să nu suferi ulterior de mahmureală.
Nu bea pe stomacul gol! Dacă nu mănânci, alcoolul va fi metabolizat uşor, va ajunge imediat în sânge, crescând alcolemia şi îmbătându-te mai repede. În plus, va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă. Medicii recomandă să mănânci ceva înainte pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimentele grase şi carbohidraţii, spre exemplu pâinea cu unt.
Alternează mâncarea cu băutura. În felul acesta, încetineşti absorbţia rapidă a alcoolului în sânge, protejezi mucoasa şi diminuezi agresiunea asupra ficatului.
Consumă băuturi mai slab alcoolizate şi nu le combina. Poţi bea în aceeaşi seară vin, bere şi ţuică, însă doar dacă faci o pauză între ele şi mănânci ceva după ce ţi-ai terminat paharul.
Nu combina în acelaşi pahar băuturi alcoolice şi energizante deoarece accentuează mahmureala de după (spre exemplu whiskey cu Red Bull). Când te simţi puţin ameţit, opreşte-te, lasă de-o parte alcoolul şi treci pe apă.