SMARTREE: În al treilea trimestru, salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%

Al treilea trimestru al acestui an a adus o creștere a salariilor, dar mai ales a bonusurilor oferite angajaţilor din mediul privat, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, salariile au avansat cu circa 8%, iar valoarea bonusurilor s-a majorat cu peste 22%.

adrian-stanciu-ceo-smartreeEvoluția salariilor a fost resimțită în toate zonele, indiferent că vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explică prin concurența tot mai puternică între companii pe piața forței de muncă. În acest moment, mulți angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăți în a găsi personalul necesar, în primă fază, și în a-i reține, în a doua fază”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acest lucru se întâmplă în special în domeniile IT și Retail, care sunt în plin avânt în România, dar care sunt în situația de a-și înfrâna dezvoltarea din cauza lipsei forței de muncă. Această situație a dat naștere la metoda recrutării direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus, bineînțeles, și la mărirea salariilor. La capătul opus, se află domeniile Financiar-bancar, Asigurari, în care salariile au crescut cel mai puțin.

Potrivit Smartree Workforce Index, salariile au evoluat în medie cu aproape 8% în al treilea trimestru al anului, față de perioada similară din 2015. Spre comparație, trimestrul trei al anului trecut înregistra un avans de doar 3% pe aceeași categorie a Indexului, fata de trimestrul trei 2014.

Bonusurile mai mari, o măsură de retenție a angajaților

În contextul lipsei acute de candidați pentru pozițiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite. În total, Indexul Smartree a înregistrat o creștere de 22,34% a bonusurilor în al treilea trimestru, față de perioada similară a anului trecut.

„Companiile au început să bonuseze activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți. De asemenea, un alt motiv al acestei creșteri semnificative ține de evaluarea performanțelor angajaților, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcție de proiecte”, explică Adrian Stanciu.

Astfel, potrivit reprezentantului Smartree, urmând trendul internațional în acest sens,  managerii nu mai așteaptă sfârșitul de an pentru a bonusa angajații corespunzător realizărilor, preferând să facă acest lucru ”din mers”, ceea ce aduce mai multă eficiență în cadrul echipelor. Rezultatul este că a crescut major frecvența cu care se acordă bonusurile. În plus, acest lucru este strâns legat de faptul că și performanța și rezultatele business-urilor sunt evaluate tot treptat, în timp real, nu doar la final de an.

Numărul angajărilor a evoluat cu 7%

„Deși cererea pentru noi angajați este foarte mare, în al treilea trimestru numărul angajărilor a crescut cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Uitându-ne la situația din trimestrul trei din 2015, vom vedea că atunci s-a raportat o  creștere de peste 10% față de 2014, chiar dacă nu auzeam la fel de des de nevoia stringentă de angajați. Acest lucru este determinat de lipsa candidaților pe anumite segmente din piață”, menționează CEO-ul Smartree.

Industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări, potrivit datelor Smartree, sunt Retail și Shared Service Center-e.

Angajații au solicitat mai multe zile de concediu de odihnă

De asemenea, indexul Smartree ia în calcul atat situația concediilor de odihnă din piață cât și a concediilor medicale, cei 2 indicatori care influentează bunăstărea angajaților. Numărul de zile de concediu de odihna a evoluat în al treilea trimestru cu 13% față de perioada similară din 2015, in timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent semnificativ, de circa 17%.

„Toate aceste date ne arată că piața muncii este din ce in ce mai activă și efervescentă. La acest moment, analizând indicatorii pe care îi luăm în calcul trimestrial, în Indexul Smartree, observăm că asistăm, pe de o parte, la o intensificare a dinamismului din piață, și, pe de altă parte, la o evoluție pozitivă a economiei”, a concluzionat Adrian Stanciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.