Cinematograful „Florin Piersic” a găzduit vineri seara, 16 noiembrie, premiera de gală a noului film regizat de Stere Gulea, „Moromeții II”, în fața unei săli pline și a numeroase personalități, însă filmul a fost stricat de sonorizarea defectuoasă a sălii, lucru care a stârnit furia lui Tudor Giurgiu.
„Moromeții 2” este cel mai așteptat film românesc al anului şi a fost lansat în cinematografele din România în această seară, având parte de trei proiecții de gală la Cluj-Napoca.
Spectatorii care au asistat la film s-au plâns de calitatea sunetului și au reclamat faptul că anumite dialoguri nu s-au auzit aproape deloc.
Producătorul filmului, Tudor Giurgiu, și-a cerut scuze pentru această situaţie şi a dat vina pe modul cum a fost proiectată sala în 2011 de un grup de „experți” fără experienţă, în mandatul fostului primar Sorin Apostu, menționând că filmul se aude foarte bine în multiplexuri şi în sălile civilizate. Preşedintele TIFF a susținut că „această sală este o rușine” şi a tras un semnal de alarmă că trebuie făcut ceva sau nu merită să mai proiectăm filme româneşti în astfel de săli.
„Filmul se aude impecabil, lucru confirmat de la spectatorii care l-au văzut, în săli civilizate, unde filmul se vede şi se aude bine. Aceste săli în România sunt la multiplex. Săli de genul acesta cum avem noi, că ne împăunăm că la Cluj e TIFF-ul, o prostie, un rahat îmi permit să spun pe româneşte, săli de genul ăsta sunt bune în România la Reşiţa, la Iaşi unde am fost ieri şi încă în vreo două alte locuri, în rest filmul se vede bine la malluri.
Am avut surpriza să văd în Timişoara sau nu ştiu unde eram, la mall, oameni care aproape erau cu ochii în lacrimi pentru că spuneau că au auzit filmul ăsta foarte bine, că e primul film românesc care se aude. Motivul pentru care dumneavoastră aţi auzit filmul prost şi ne cerem scuze pentru asta este că acum câţiva ani când s-a trezit primarul Apostu cu un mare elan de a renova această sală, care într-adevăr era o ruină, nişte arhitecţi şi nişte „specialişti” au vopsit pereţii în alb, pentru că aşa li s-au părut lor că trebuie să arate un cinematograf, au decis să scoată de sus tot tavanul acela care era făcut de nişte arhitecţi şi erau nişte corpuri vechi, pentru cei care îşi mai amintesc de Republica pe vremuri.
Oamenii aceia şi-au bătut joc de sala asta, au renovat-o, ani de zile am stat la TIFF cu o pânză gri pe deasupra ca să mai atenuăm, e un ecou îngrozitor, oamenii de aici care fac managementul sălii, Ioana Călin face eforturi nebune, pentru că sala asta este aproape a nimănui, RADEF-ul este în faliment, iar ea săraca se chinuie să facă ceva. Ar trebui luată de la zero, închisă şi refăcută toată izolaţia, schimbat sistemul de boxe, este o ruşine pentru mine care fac festivalul aici. E o ruşine şi îmi pare rău că trebuie să auziţi un film românesc aşa.
Am fost acum la două spectacole la mall şi lumea a ieşit spunându-mi că s-a auzit impecabil. Îmi pare rău, dar fie nu mai vedem filme româneşti aici, fie facem ceva, dar nu ştiu ce, poate să o luăm de la zero. Să distrugi este simplu, să refaci e mai greu”, a spus Giurgiu.
Reacţia lui Giurgiu – VIDEO:
Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru, și invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.
Acţiunea filmului Moromeţii 2 se petrece pe durata unui singur an, 1945. Prima parte s-a încheiat în jurul anului 1937, cu plecarea la şcoală al filmului cel mic al familiei Moromete, Niculae.
Filmările părţii a doua s-au realizat în satul Talpa din judeţul Teleorman, în casa tradiţională a lui Ilie Moromete, unde s-a filmat şi prima parte. Acest sat se află la câţiva kilometri de Siliştea-Gumeşti, locul în care s-a născut scriitorul Marin Preda.
Un singur actor din prima parte face parte şi din distribuţia Moromeţii 2, Florin Zamfirescu în rolul lui Ţugurlan.
Filmările la partea a doua au durat o lună, spre deosebire de trei luni la prima parte, iar bugetul total a fost de 1.5 milioane euro. Ambele părţi îl au ca director de imagine pe Didi Drăgan Vasile, prezent şi el la proiecţiile de la Cluj.
Scenariul părţii a doua a Moromeţilor este bazat pe volumul 2 al cărţii „Viaţa ca o pradă” a lui Marin Preda, iar prima parte a avut premiera pe 28 septembrie 1987 şi a avut 2.239.554 de spectatori în cinematografe.
Dintre actorii prezenţi la Cluj-Napoca alături de o parte din echipa filmului îi trecem în revistă pe Horaţiu Mălăele (Moromete), Iosif Paştina (Niculae), Gheorghe Visu (Dimir), Oana Pellea (Fica), Liviu Pintileasa, Dan Aşchilean, alături de regizorul Stere Gulea.
La premiera de la Cinema Florin Piersic au asistat, printre alţii, fostul primar Gheorghe Funar, care a împărţit cărţi cu daco-geţii, omul de afaceri Sorin Gadola, directorul UNTOLD, Bogdan Buta, sociologul Vasile Dâncu, omul de afaceri Ovidiu Turcu, precum şi parlamentarii Mihai Goţiu şi Adrian Dohotaru.
Filmul Moromeţii 2 este produs de Libra Film.