Este important de reținut că atunci când vorbim de sănătate, nu ne referim doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală. Stresul de la locul de muncă, viața familială, școala, toate sunt o sursă de stres pentru că implică o responsabilitate enormă. Câteodată trebuie să evadăm din cotidian și să facem activități care ne relaxează. Practicarea unui hobby este o soluție benefică pentru psihic.
Activitățile pe care le puteți face în timpul liber
- Dansul, un antrenament fizic și mental
Mulți au nevoie de ambiție pentru a face antrenament fizic, dar dansul este un tip de mișcare mult mai distractiv: pe muzica preferată nu vei mai percepe mișcarea ca pe un efort greu. Nu este obligatoriu să asiști la cursuri de dans, dar într-un colectiv mișcarea este o metodă de terapie pentru stările de anxietate și depresie. Există și terapia prin dans care se poate efectua individual sau în cadrul unui grup. Poți descoperi aici mai multe informații despre acest tip de activitate.
- Pictura, o evadare în propria imaginație
Pictura este o activitate benefică pentru sănătatea mentală, pentru că îți oferă posibilitatea să-ți creionezi emoțiile pe pânză. Prin această metodă observi mai ușor cu ce probleme te confrunți și să înțelegi factorii care contribuie la anumite stări. În plus, pictatul conferă un mediu plăcut și relaxant, unde ai posibilitatea să-ți faci propriile reguli fără să fii judecat. Rezultatul final, care poate să fie perceput ca pe un premiu, îți dezvoltă stima de sine și te ambiționează să continui această activitate pe termen lung.
- Gătitul, un test al răbdării
Arta culinară este o modalitate foarte bună de relaxare și de creație. Gătitul te ajută să te concentrezi pe o activitate singulară, te menține productivă și îți distrage atenția de la gândurile și sentimentele negative. În plus, poți să-ți dezvolți creativitatea prin crearea unor mâncăruri diferite. Găsești o sumedenie de rețete pe youtube, poți să urmezi un curs de gătit sau să asiști la workshopurile culinare de la Ateliereleilbah pentru o intrare în bucătăria internațională.
- Yoga, medicament pentru minte și inimă
Pentru cei care au probleme cu somnul, Yoga este un leac pentru relaxarea minții. Exercițiile de respirație și concentrare și posturile pe care le realizezi cu ajutorul corpului ajută la sănătatea mentală, pentru că îți eliberează anumite blocaje interioare. Practicarea yoghină are scopul de a te face mai pozitiv, mai calm și conștient de necesitățile personale.
- Scrisul, un stimulent al minții
Scrierea regulată într-un jurnal este o tactică de autocunoaștere. Jurnalul te ajută să îți creezi un spațiu personal pentru gândurile și sentimentele tale, un loc unde te simți în siguranță și poți să revii oricând vrei tu. În plus, îți permite să-ți clarifici gândurile obținând astfel o cunoaștere de sine valoroasă. Este, de asemenea, un bun instrument de rezolvare a problemelor, este dovedit că omul transpune mai ușor soluțiile pe hârtie.
Acestea sunt doar câteva exemple de activități pe care le poți face în timpul liber. Nu există variante bune sau mai puțin bune când vine vorba despre sănătatea mentală și starea de bine. Dacă simți că zi de zi ești stresat, încearcă să practici activități pe care le-ai făcut în trecut sau încearcă hobby-uri noi.
Sursa foto: Freepik.com