Sute de clujeni au venit să apere Pădurea Hoia-Baciu de „rechinii imobiliari”, în cadrul „Marșului Haosului Imobiliar”

Proiectul imobiliar de pe teritoriul comunei Florești deținut de dezvoltatorul Vasile Salanță, cu cele 8 blocuri și drumul de pietriș apărut recent în buza Pădurii Hoia-Baciu a agitat spiritele în societatea civilă clujeană. Un protest în acest sens pentru apărarea acestui „plămân verde” al Clujului a avut loc sâmbătă dimineață, 20 martie, începând cu ora 11, așa numitu-l „Marș al Haosului Imobiliar” din Hoia, organizat de activistul de mediu Adrian Dohotaru, fost deputat.

La această acțiune au răspuns pozitiv sute de clujeni, tineri, pensionari, familii cu copii și căței s-au adunat în această dimineață pentru a trage un semnal de alarmă autorităților pentru oprirea dezvoltării urbanistice haotice din Pădurea Hoia-Baciu și să nu fie distrusă această zonă.

Manifestanții au purtat cu ei pancarte cu mesajele „Nu suntem pe drumul cel bun. Apărăm pădurea Hoia-Baciu!”, „Stop haosului imobiliar” sau „Stop drumurilor și blocurilor în Hoia”.

Drumul din pietriș apărut recent la buza pădurii Hoia se află pe teritoriului municipiului Cluj-Napoca, iar ansamblurile rezidențiale care urmează să fie construite de dezvoltatorul Vasile Salanță sunt pe raza comunei Floresti, astfel că autorizația de construire a fost dată de fostul primar Horia Șulea.

„Am cerut și Ocolului Silvic și Direcției Silvice planuri de amenajament care ar conserva cât mai bine Pădurea Hoia-Baciu. Dar dincolo de acest aspect, autoritățile să respecte faptul că pădurea Hoia-Baciu este una de protecție a Clujului. Vrem să mergem mai departe și să fie o arie naturală. În sensul acesta am propus autorităților, din păcate acest dialog a fost refuzat până acum, dar să sperăm că acum va fi acceptat. Am cerut autorităților un grup de lucru la Prefectură, așa cum s-a întâmplat cu Tarnișa, cu un oarecare succes, așa cum s-a întâmplat și cu Pata Rât, din păcate fără succes. Ne dorim să facem un grup de lucru legat de Hoia-Baciu la care participă autoritățile, proprietari, reprezentanți ai societății civile și să găsim cele mai bune metode de a conserva această pădure pentru clujeni. Să nu mai vedem antropizare, să nu mai vedem urbanizare, tăieri ilegale, legale sau la limita legii. Și e o miză importantă pe care o transmitem acum adunându-ne pentru că e o miză mai generală legată de oraș și zona metropolitană. Adică să limităm pe cât putem dezvoltarea haotică a Clujului. Vă mulțumesc că participați la acest marș”, a declarat, în fața participanților la acțiune, fostul deputat Adrian Dohotaru, actualmente activist de mediu.

Clujenii cer la unison retragerea autorizației de construcție pentru ansamblul imobiliar, iar pădurea Hoia-Baciu să nu fie distrusă de „rechinii imobiliari”.

La finalul discursurilor s-a pornit într-un marș organizat de 1 km și jumătate, pe noul drum pietruit prin pădure până la capătul străzii Uliului, acolo unde s-a încheiat acțiunea, iar cine a dorit a mai putut merge până în zona unde sunt construite viitoarele ansambluri imobiliare deținute de omul de afaceri Vasile Salanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.