Tânăra compozitoare Mara Prună din Cluj, ambasadoarea talentului, intr-un program pentru promovarea artiștilor și sportivilor talentați

Mara Prună din Cluj-Napoca, elevă în clasa a șaptea la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, devine, la doar 14 ani, un ambasador al Programului „MOL-Pot ajuta?”, desfășurat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, ca semn de prețuire față de talentul său excepțional și, mai ales, pentru curajul admirabil care o face, zilnic, să își înfrunte problemele și să fie nu doar un copil normal, ci un model pentru oricine o ascultă.

mara pruna

Diagnosticată la 2 ani și jumătate cu autism, verdict schimbat recent în „sindrom Asperger”, Mara – îndrumată de părinții ei și ajutată de un talent artistic excepțional – a transformat ceea ce ar fi putut reprezenta o viață izolată într-un univers al sunetelor frumoase în care toată lumea este invitată cu generozitate.

„Pentru mine, muzica a fost cel mai ușor mijloc de comunicare posibil și, mi s-a spus, mijlocul prin care am învins autismul”, povestește Mara Prună.

Nimic nu trădează problema cu care s-a născut. E veselă, energică, extrem de inteligentă și bucuroasă că poate împărtăși celorlalți din pasiunea sa pentru muzică. A cântat aproape toată viața – de la trei ani, când a primit cadou primul pian – iar de ceva vreme compune piese a căror valoare a fost recunoscută și premiată în cadrul mai multor concursuri naționale.

„Indiferent de rasă, sex sau dizabilitate, nu există o barieră în a vedea frumosul în muzică. De aceea mă bucur că prin acest mijloc de comunicare pot să ajung mult mai ușor în sufletul oamenilor”, spune tânăra artistă.

Primii pași către muzică i-a făcut cu ajutorul părinților săi – Milena și Dorin. Împinși de o dorință nelimitată de a reuși să comunice cu Mara, părinții au fost primii care au intuit că muzica poate fi instrumentul care să facă legătura dintre ei. Și au reușit. Apoi, cu o generozitate aparte, au ales să împărtășească și altor părinți aflați în situație similară din experiența lor și să îi ajute. Așa au înființat Asociaţia Autism Transilvania. Iar Mara, copilul lor, este astăzi cel mai bun exemplu că dragostea și implicarea pot face miracole, acolo unde știința și medicina nu au neapărat soluții.

La 14 ani, Mara este elevă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde studiază pian și vioară. Este deja o artistă recunoscută în branșă, câștigătoare a cinci ediții consecutive ale unor naționale de compoziție muzicală, dar și o desăvârșită interpretă de muzică clasică. Este însă în același timp conștientă de toate cerințele vremurilor actuale.

„Sună mai boem să-ți scrii muzica pe hârtie dar, din păcate, ritmul în care ne mișcăm în mileniul al treilea, foarte alert, nu ne permite să nu fim la curent cu tehnologia”, explică tânăra artistă.

Prin intermediul sponsorizării obținute prin programul „Pot ajuta?” desfășurat în parteneriat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, Mara Prună a putut achiziționa un pachet de programe software de specialitate care îi permit să asculte simultan mai multe instrumente muzicale în timp ce compune.

În cadrul unui eveniment recent, Mara Prună le-a mulțumit celor de la MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru sprijin și încredere.  Însă Mara este cea căreia ar trebui să i se mulțumească pentru tot ceea ce reprezintă și cea care merită toate încurajările.

De 9 ani, MOL România și Fundația pentru Comunitate derulează un program de susținere a tinerelor talente în domeniul artei și al sportului. Inițial, finanțarea se acorda numai tinerilor cu vârsta sub 18 ani, însă succesul proiectului și prietenia legată cu minunații tineri artiști și campioni, asemenea spadasinei Amalia Tătăran, de asemenea ambasador al programului, i-au determinat pe inițiatori să includă o nouă categorie de beneficiari, cei cu vârste peste 18 ani.

În total, de la înființare și până în prezent, prin intermediul programului au fost acordate finanțări în valoare totală de 1,870 milioane lei unui număr de 1.698 de tineri artiști și sportivi talentați. Din județul Cluj au fost susținuți 55 sportivi și artiști tineri și 3 echipe cu suma de 258.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.