Tătaru: Dacă se impune va fi şi o prelungire a stării de alertă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, într-o conferință de presă, că starea de alertă va fi prelungită, dacă situația o va impune.

Recomandarea de izolare nu e strict medicală. Criteriile epidemiologice au indicat că măsura de izolare de până la 14 zile este cea care a dus la rezultatele actuale. Dacă în urmă cu trei săptămâni rata de transmitere a coronavirusului era în jur de 0,6-0,7, azi avem o rată de transmitere de 1,4. Acea izolare, pe care am păstrat-o şi noi, rămâne de baza. Este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici din familie, persoane din jurul nostru. Rămâne valabilă partea din codul penal referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în şedinţa de săptămâna viitoare. Boală, carantină, izolare, tratament şi izolare. (…) Internarea persoanelor simptomatice este absolut necesară în vederea identificării şi izolarii anumitor focare. În continuare avem focare în desfăşurare. Ţine doar de noi şi de spiritul civic, de cooperarea populaţiei civile, să reuşim să combatem pandemia”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Întrebat când vor fi redeschise restaurantele, Nelu Tătaru a spus că „suntem la trei săptămâni de creștere constantă” și că dacă evoluţia pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc. Mai mult, ministrul a afirmat că e posibilă inclusiv prelungirea stării de alertă.

Suntem la trei săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni unde o parte  din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a spus Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.