Testele rapide anti-COVID, susținute de epidemiologi

Testele antigen au o acuratețe de aproximativ 80%, în timp ce precizia testelor PCR este de 95%. Cu toate acestea, ambele sunt foarte utile, susțin specialiștii, scrie Mediafax.

Când testul PCR nu poate fi făcut la nivelul pe care ni-l dorim, adică nu sunt suficiente teste, putem să folosim complementar testele antigenice, mai ales că există teste care au acurateţe foarte bună, nu cum are PCR, dar totuşi bună. Şi atunci ne va ajuta ca toate aceste teste să fie raportate şi să fim mai aproape de numărul real de infectări„, a declarat Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balş.

Testele antigenice performante au o precizie de peste 85%. PCR are 95%, e clar superior, dar e greu de crezut că putem face peste 100.000 de test PCR pe zi, aşa că le completăm cu testele rapide”, a spus acesta.

Testul PCR are o precizie spre 95%. Cele pe baza de antigen ajung spre 80%. Deci vom avea multe cazuri fals pozitive şi fals negative (…) Uneori mai bine ai o siguranţă de 80% că cineva este pozitiv sau negativ decât să nu ai deloc. Eu zic să meargă în continuare pe amândouă, mai ales dacă un om a venit în contact cu o persoană bolnavă. În câteva minute poţi să afli dacă persoana este infectată sau nu. Dacă ai un test fals pozitiv, până vine testul PCR deja ai o idee ce faci cu persoana respectivă”, a afirmat Costel Atanasiu, virusolog.

Testele antigen vor fi luate în considerare şi vor fi introduse în raportările zilnice.

„E o unealtă utilă. Este important să ştim câţi oameni sunt diagnosticaţi ca pozitivi, nu doar cu testele PCR. Aşa vom avea o idee mult mai bună„, a delarat Octavian Jurma, medic epidemiolog.

Testarea este o măsură de protecţie bună, ne permite să izolăm infectaţii asimptomatici. Oamenii chiar şi de bună credinţă nu ştiu că îi pot infecta pe ceilalţi şi în felul acesta scăderea numărului de teste reprezintă o scăderea a gradului de protecţie„, a continuat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.