TIFF 2013 va avea loc între 31 mai şi 9 iunie la Cluj-Napoca şi în 19-23 iunie la Sibiu

tiffCea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 31 mai – 9 iunie la Cluj-Napoca şi între 19 şi 23 iunie la Sibiu.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis, vineri, de Agerpres, din festival nu vor lipsi proiecţiile-maraton, retrospectivele, secţiunile noi şi neconvenţionale, masterclassurile, panelurile, expoziţiile, concertele şi multe alte evenimente.

De asemenea, vor continua proiecţiile din categoria „EducaTIFF”, proiectul educaţional conceput pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu, „Let’s Go Digital”, dedicat liceenilor pasionaţi de film şi „Transilvania Talent Lab”, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată cu succes la ediţia din 2012.

„10 Pentru Film”, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în faţa publicului şi cineaştilor prezenţi la festival zece actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinemaul românesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de cele mai pasionante proiecţii-maraton, în premieră în România. Maestrul japonez al suspansului, Kiyoshi Kurosawa („Pulse”, „Tokyo Sonata”) va ţine audienţa cu sufletul la gură timp de 270 de minute cu miniseria „Penance” („Shokuzai”). Filmul a fost proiectat în 2012, la Festivalul de la Veneţia.

O trilogie care a bifat compeţiile a trei mari festivaluri, „Paradise” de Ulrich Seidl, va putea fi urmărită în întregime la TIFF.

Fanii filmelor despre Yakuza ale lui Takeshi Kitano vor fi încântaţi de maratonul „Outrage” (2010) şi „Outrage Beyond”, sequelul său din 2012.

O altă noutate a actualei ediţii va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. Pe 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din cinci tineri cinefili clujeni vor viziona şase dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic „The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.