TIFF 2014: Trofeul Transilvania merge în Spania

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 7 iunie, festivitatea de premiere a celei de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Dacă în alţi ani autorităţile locale şi judeţene, precum şi politicienii locali se înghesuiau pe covorul roşu al galei TIFF, anul acesta majoritatea au spus pas evenimentului, nici un reprezentant al municipalităţii şi forului judeţean nu a fost prezent la gala de închidere. De asemenea, au absentat motivat Kelemen Hunor, Ministrul Culturii, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei şi directorul Institutului Cultural Român.

Printre invitaţii speciali de anul acesta s-au numărat vedetele TV Andi Moisescu şi Lucian Mândruţă, solista Angela Similea, actriţele Anamaria Marinca, Ana Ularu, Ioana Blaj, actorii Vlad Ivanov, Mihai Călin, Bogdan Dumitrache, producătoarea Ada Solomon, precum şi mulţi alţi invitaţi din lumea filmului.

Momentele emoţionante ale galei au fost decernarea premiilor pentru întreaga carieră actriţei Debra Winger, introdusă în scenă de actriţa Anamaria Marinca, şi regizorului polonez Krzysztof Zanussi, iar actorul român Florin Zamfirescu a primit premiul de excelenţă.

debra winger

„Sunt superstițioasă. Am vrut să vin în România, dar am fost un pic nedumerită despre cum este denumit premiul, astfel că am făcut căutări pe internet. Când am ajuns la Cluj am legat diferite conversații, dar am aflat că și românii sunt superstițioși. Am venit aici cu superstiții, dar plec cu altele patru noi. Sunt fericită de premiu, însă îl voi redenumi Save the big screen award. O să vă ajut cât de mult pot cu această inițiativă și sper să reușiți să salvați marele ecran în România”, a spus Debra Winger pe scenă. Ea a lipit un sticker cu campania „Salvaţi Marele Ecran” pe trofeul Transilvania, fiind aplaudată la scenă deschisă.

Krzysztof Zanussi

„Premiile pentru cei în vârstă nu sunt o risipă, pentru că au nevoie de ele. După ce-am văzut scenele din montajul vostru, mă întreb dacă chiar am făcut atâtea filme. Mă tot întreb dacă mi s-a terminat cariera. Oricum, am primit premiul acesta de la Michael Kutza, la Chicago, la 40 și ceva de ani, și atunci chiar a fost neașteptat. Abia aștept să vă arăt noul meu film și vă mulțumesc că le-ați văzut pe celelalte”, a adăugat cineastul polonez.

Marele premiu al ediţiei TIFF de anul acesta a fost câştigat de filmul spaniol „Stockholm” (2013), în regia lui Rodrigo Sorogoyen, primind un cec în valoare de 15.000 şi tradiţionalul trofeu Transilvania.

„Sunt foarte emoționat, am rămas fără cuvinte. E primul premiu internațional pe care îl primește acest film. De fapt, al doilea, pentru că pe primul l-au luat actorii din film”, a spus Rodrigo Sorogoyen pe scenă.

Un regizor fericit, Rodrigo Sorogoyen – „Stockholm” (2013)

stockholm 2014 juriu tiff 2014

Alte premii

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro – Tomasz Wasilewski pentru filmul „Zgârie-nori suspendați/ Floating Skyscrapers” (Polonia)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO filmului „Viktoria”, regia Maya Vitkova (Bulgaria-România).

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising – Javier Pereira și Aura Garrido – „Stockholm”

Mențiunea Specială a Juriului

„Câinele/ Paat”, regia Amir Toodehroosta (Iran)
„Umbra albă/ White Shadow”, regia Noaz Deshe (Italia-Germania-Tanzania)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din noua secțiune Ochi pentru Ochi – „Calvarul/ Calvary”, regia John Michael McDonagh (Irlanda)

Premiul Publicului, oferit de MasterCard

„Natură moartă/ Still Life”, regia Uberto Pasolini (Marea Britanie-Italia)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producție) oferit de Cinelabs

„Al doilea joc”, regia Corneliu Porumboiu

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson, și o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPRO

„Să mori de dragoste rănită”, regia Iulia Rugină

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank – „Câinele japonez”, regia Tudor Cristian Jurgiu.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV – „Prizonieră/ Yardbird”, regia Michael Spiccia (Australia).

Mențiune specială a juriului de scurtmetraje din Zilele Filmului Românesc – actrița Sofia Nicolaescu, pentru rolul din „Trece și prin perete”, regia Radu Jude

Premii în cadrul programelor TIFF

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți, oferit de UPC – Arta este…, de Naomi Nadaban, Teodora Modoi și Antonela Bob

Premiile Transilvania Pitch Stop (TPS)

Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF – Father Moves Mountains, regia Daniel Sandu

Transilvania Pitch Stop Post Production Award, în valoare de 5000 euro (servicii de postproducție) oferit de Abis Studio & ColorGrade – Marița, regizat de Cristi Iftime și produs de Ada Solomon (HiFilm)

Premiile Transilvania Film Festival Fund (TFFF): Fifteen Zero Thirty Three, regia Iulia Matei – grant în numerar în valoare de 3000 de euro

Opening, regia Cristina Groșan – grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducție) oferite de Digital Cube

Compatibilități, regia Alexandru Căpătoiu, grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducție) oferit de Cinelab Romania

Premiul Competiției Locale, în valoare de 3.000 de euro (servicii de post-producție), oferit de Digital Cube – Adidași mărimea 36, regia Gábor Loránd

Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule – Veghe, regia Cristina Haneș.

Mai multe fotografii puteţi găsi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.