Totu-i fain la Cluj! 15 motive pentru care Clujul este cel mai cool oraș din România

Într-un clasament realizat de către redactorii site-ului kissfm.ro, unul dintre cele mai ascultate posturi de radio din țară, municipiul Cluj-Napoca are 15 motive pentru care este cel mai „cool” oraș din România.

cluj napoca 2015

„Poți să îți faci o adevărată vacanță în orașul considerat inima Transilvaniei care te așteaptă cu multe locuri de vizitat, festivaluri de muzică și film, puburi și cluburi unde totu-i FAIN. Poți să stai o vară întreagă în acest oraș și tot nu ai să poți să îl descoperi pe tot”, este descrierea pe care Clujul o primește pe kissfm.ro.

Iată cele 15 motive pentru care Cluj-Napoca este cel mai grozav oraș din România:

1. Conform unui studiu făcut de Agenția Europeană de Mediu în 2014, oamenii din Cluj-Napoca respiră cel mai curat aer din Europa.

2. Prima atestare istorică a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujui este făcută în anul 107 d.Hr. Localitatea purta numele de Napuca și era o bornă militară din războaiele de cucerire ale Daciei.

3. Este al doilea oraș ca mărime din România cu o populație de peste 320.000 de locuitori (pe primul loc se află Bucureștiul).

4. Aeroportul din Cluj-Napoca este al doilea ca mărime din România. Pe lângă cursele aeriene de pe teritoriul țării, din Cluj sunt foarte multe curse internaționale pentru orașe precum München, Londra, Paris, Roma sau Madrid.

5. Primul teatru din Cluj a fost deschis publicului în anul 1821, iar reprezentațiile erau în limba maghiară. În anul 1919, pe locul vechiului teatru s-a construit Teatrul Național din Cluj, cu o capacitate de 1000 de persoane, atunci începând spectacolele în limba română.

6. La începutul secolului XX, Clujul era un important pol al cinematografiei.

7. Nu doar în capitală vin artiști importanți. Începând cu 2007, în Cluj-napoca au fost artiști precum Beyoncé, Iron Maiden, Scorpions, Smokie, Roxette, Deep Purple, UB40 etc. Și să nu uităm de trei festivaluri foarte importante: Electric Castel, Untold și The Color Run.

8. În Cluj studiază peste 100.000 de studenți la Universitatea Babeș Bolyai.

9. În Grădina Botanică din Cluj se găsesc peste 10.000 de specii de plante provenite din aproape toate zonele lumii.

10. În anul 1655, din cauza unui incediu, au ars trei sferturi din clădirile orașului.

11. În Cluj există singurul Muzeu al Farmaciei din România.

12. Biserica Sf. Mihail construită în anul 1837 în stil neogotic are cel mai mare turn din România, măsurând în total 80 de metri.

13. Cel mai mare festival de film din România este TIFF și se întâmplă la Cluj. Anul acesta au fost 223 de filme din 60 de țări și peste 73.000 de oameni care au plătit bilet.

14. Clujul a primit porecla de Silicon Valley după ce foarte multe firme din idustria IT au început să își desfășoară activitatea acolo.

15. Capitala Europeană a Tineretului 2015, Capitala Toleranței și Capitala cu cel mai curat aer din Europa în 2014, Cel mai prietenos oraș European în 2014, iar pentru 2021, Clujul are cele mai mari șanse să devină Capitala Culturală a Europei.

2 thoughts on “Totu-i fain la Cluj! 15 motive pentru care Clujul este cel mai cool oraș din România

  1. 1. Napoca, nu Napuca.
    2. Doar turnul bisericii Sf. Mihail este construit in stil neogotic, in secolul al XIX-lea, restul bisericii datand de la mijlocul secolului al XV-lea, fiind una dintre cele mai importante biserici gotice din tara. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.