Traian Băsescu, despre situația din Ucraina: „România e pregătită să preia imigranți”

traian basescu
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Președintele Traian Băsescu susține că România este pregătită să preia imigranți din Ucraina, în cazul în care va fi nevoie.

„În ceea ce privește Ucraina, am avut astăzi o discuție cu factorii de execuție, structuri de informații, structuri care veghează la siguranța frontierei, structuri de cazare pentru refugiați și așa mai departe, și Ministerul de Externe. Aprecierea generală este: unu, că România trebuie să arate deplină stabilitate, doi, România este pregătită, în cazul în care va fi un flux de imigranți, să preia imigranți în spații de cazare. Sigur, în fază inițială circa 3.500, după care, dacă este nevoie, creăm alte spații”, a afirmat Băsescu, miercuri, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că în cazul Ucrainei a fost trecut „un prag” și că răspunsul autorităților de la Kiev a fost disproporționat.

„Este foarte adevărat că forțele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporționat, iar cei 25 de morți din ambele tabere, așa cum declară autoritățile ucrainene, sunt exemplificarea faptului că ambele părți au depășit niște limite, iar principala responsabilitate revine statului, care a răspuns cu o forță disproporționată provocărilor”, a declarat președintele.

Băsescu a făcut referire și la apelul pe care l-a lansat deja președintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu utiliza forța excesivă.

„Fac un apel și la cei trei lideri ai Opoziției să nu își combine mișcările, manifestațiile, cu cele generate de grupurile extremiste, care, de fapt, au generat provocările în raport cu forțele de ordine de la Kiev”, a mai spus Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.