„Walls of Cluj-Napoca” este numele proiectului din luna februarie realizat sub egida „Day 15” – Ziua 15 – proiect strategic al Capitalei Europene a Tineretului 2015 dedicat în primul rând comunității local, turiștilor și celor care vizitează Cluj-Napoca în jurul datei de 15 a fiecărei luni din acest an.
Instalațiile plasate cu prilejul „Day 15 Februarie”, în 3 spații publice din municipiul Cluj-Napoca, prezintă imagini create în totalitate din origami (flori de lotus din hârtie), care comunică mesajele mișcării internaționale „No Hate Speech” într-un mod creativ și inedit.
„No Hate Speech” militează pentru drepturile omului, împotriva discriminării de orice fel și a discursului instigator și este proiectul prin care Capitala Europeană a Tineretului a devenit partener oficial al Consiliului Europei. Clujul a ales să adereze la această mișcare în lumina evenimentelor din ultima perioadă (Franța, Africa etc.), pentru a lua o poziție activă în calitate de Capitală Europeană a Tineretului 2015.
„Day 15 Februarie” a însemnat:
– 750 de ore de muncă voluntară.
– peste 2000 de clujeni din comunitatea locală (companii, școli și instistuții publice) au fost implicate în confecționarea celor 15.000 de origami (flori de lotus).
– 3 lucrări de artă comunitară în spațiile publice: str. Constanța, Str. Potaissa, zona Piața Muzeului.
– costuri estimate pentru implementare: 800 euro
De ce floarea de lotus?
Floarea de lotus reprezintă simbolul purității minții și limbajului și întregește însemnătatea tematicii „No Hate Speech” a ediției din februarie a #Day15, în prima intervenție cu origami din spațiul public clujean. Prin aceste flori din hârtie și tematica europeană am reușit să activăm comunitatea în cel mai prietenos oraș față de străini din Europa (studiu Eurostat).
De ce au fost utilizate ziduri din oraș?
Zidurile sunt elemente ce simbolizează separare, izolare, segregare. Am urmărit să „rupem” în mod simbolic barierele de comunicare și intelegere. Am conlucrat cu comunitatea clujeană în crearea manifestelor. Prin activarea celor trei ziduri, dar și prin evenimentele conexe care s-au desfășurat duminică la CASA TIFF, sperăm să creăm un cadru de dialog „online și offline” cu tematica europeană promovată de mișcarea internațională „No Hate Speech”.
De la ora 16:00 a avut loc la Casa TIFF o dezbatere relevantă pentru tineri, în special pentru elevi, despre „bullying”, un fenomen care afectează tinerii din întreaga lume, iar de la ora 19:00 a fost proiectat filmul „Valea Plângerii” – un film românesc despre Holocaust.