Trio Enescu şi concert de muzică tradiţională românească la Toamna Muzicală Clujeană

În ultima săptămână a festivalului internaţional „Toamna Muzicală Clujeană” vă invităm la recitalul susţinut de Trio Enescu şi la concertul de muzică tradiţională românească Bartók şi muzica tradiţională românească din Transilvania – „De la anonimat la nume”.

Trio Enescu vine la Cluj-Napoca, pentru a susţine un recital cameral în cadrul festivalului nostru. Evenimentul va avea loc miercuri, 21 octombrie, începând cu ora 19, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Membrii Trioului Enescu sunt Alina Armonas-Ţambrea – vioară, Edvardas Armonas – violoncel şi Gabriele Gylyte-Hein – pian. Din programul serii fac parte lucrări de George Enescu şi Gabriel Fauré.

21 OCTOMBRIe

Înfiinţat cu ocazia a 130 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, trioul care-i poartă numele a obţinut, încă de la primele apariţii scenice, succese notabile atât în rândul publicului, cât şi în cel al criticii de specialitate. Cei mai importanţi profesori le-au fost membrii Cvartetului Alban Berg şi Harald Schoneweg (la a cărui clasă cei trei muzicieni şi-au finalizat studiile postuniversitare, la Hochschule für Musik und Tanz din Köln). Au urmat apoi cursuri la „Robert Schumann” Hochschule din Düsseldorf, la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Frankfurt, Academia de Muzică din Vilnius şi Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris. În 2013, muzicienii au semnat un contract cu casa de discuri GENUIN Classic Recording Group, în urma căruia au lansat primul lor CD, cu lucrări de George Enescu şi Gabriel Fauré. În cadrul acestei stagiuni, Trio Enescu va debuta la Festivalul din Rheingau şi la Beethoven-Haus din Bonn.

Miercuri, 21 octombrie 2015, ora 19,

Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”

Alina Armonas-Ţambrea – vioară
Edvardas Armonas – violoncel
Gabriele Gylyte-Hein – pian

George Enescu
Sérénade lointaine pentru pian, vioară şi violoncel
Trio cu pian, în la minor
Gabriel Fauré  – Trio cu pian, în re minor, op. 120

Seară cu muzică tradiţională românească – Bartók şi muzica tradiţională românească din Transilvania – „De la anonimat la nume”.

Joi, 22 octombrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este gazda concertului dedicat muzicii tradiţionale româneşti din cadrul TMC 2015. Vă aşteptăm, începând cu ora 19, să ascultăm Ansamblul vocal-instumental al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Pe scenă, alături de ansmablul AMGD vor urca Ioan şi Doina Haplea (instructor), Ioan Haplea (prezentator) şi soliştii Andra Petraşcu (voce), Ana Török (vioară), Răsvan Dumitru (vioară), Theodor Constantiniu (vioară), Răzvan Ciorbea (clarinet) şi Horia Haplea (pian).

Recunoscut unanim ca fondatorul culturii muzicale maghiare a secolului XX, împreună cu Zoltán Kodály şi Ernő Dohnányi, Béla Bartók (1881-1945) a fost unul dintre principalii etnomuzicologi care au cules şi studiat în special muzica ţăranilor români, maghiar şi slovaci. Încă din 1906, Bartók a început să culeagă folclor slovac, apoi a continuat cu cel românesc, mai târziu rutean, sârb şi bulgar. Imboldul pentru acest demers a venit în 1904, când Bartók a auzit o tânără ţărancă, Lidi Dósa, cântând un cântec tradiţional cu inflexiuni modale şi o oarecare structură strofică. A fost momentul în care Bartók a devenit interesat de muzica tradiţională a satului transilvănean de baştină al tinerei, îmbarcându-se, în vara anului 1907, într-o amplă călătorie de culegere de melodii tradiţionale din zona secuilor. Bogăţia extraordinară a stratului muzical tradiţional românesc care, în opinia lui Bartók, o surclasa pe cea maghiară prin aspectul său arhaic datorat poziţiei geografice izolate a românilor în cadrul Imperiului, l-a dus, în 1913, în Maramureş. Materialul muzical găsit aici, care pentru Bartók a reprezentat o descoperire mai importantă decât melodiile pentatonice anhemitonice găsite la secui, s-a centrat pe identificarea aşa-numitului cântec lung sau horă lungă, făcând ulterior legătura cu muzici tradiţionale arabe, persane şi ucrainene. Colindele şi melodiile de joc culese în spaţiul românesc au reprezentat o sursă primordială pentru compoziţiile originale ale lui Bartók, dar şi o moştenire de un interes istoric incontestabil pentru generaţiile ulterioare de etnomuzicologi, prin colecţiile publicate în anii care au urmat.

Joi, 22 octombrie, ora 19

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

György Ligeti – Baladă şi dans (prelucrare pentru două viori)

Béla Bartok – Melodii de colinde româneşti pentru pian, Caietul I, nr. 1-5 (Pă cel plai de munte, Întreabă-şi întreabă, D’oi roagă să roagă, Ciucur verde de mătasă, Coborât-o, coborât-o)

Béla Bartok – 44 Duo-uri pentru două viori (nr. 21 Colinda I, nr. 29 Colinda II, nr. 30 Colinda III, nr. 31 Colinda IV, nr. 32 Joc din Maramureş)

Marţian Negrea – Suita pentru clarinet şi pian (p.I Cântec de leagăn, P. IV Joc „La Ilie al lui Matei”)

Béla Bartok – Melodii de colinde româneşti pentru pian, nr. 1-6 (În patru cornuţi de lume, La lina fântână, Pe poduţiu de d’argintu, Noi acu ortacilor, Tri crai de la răsăritu)

Béla Bartok – Jocuri poporale româneşti pentru vioară şi pian, Sz 56 BB 68 (1. De bâtă, 2. Brâu, 3. Pă loc, 4. Buciumeana, 5. Poarga, 6. A. Măruntel, b. Fără titlu)

Bilete

În sala de concert se intră doar pe bază de bilet/invitaţie/legitimaţie de presă, cu loc! Locurile se obţin de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3 (la parter, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor), Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Preţ bilete: 20 lei, 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari

ORAR:
Luni & Miercuri: 10,00 – 16,00 (în cazul concertului de deschidere, agenţia este deschisă până la ora 14:00)
Marti & Joi: 12,00 – 18,00            
Vineri: 10,00 – 14,00       

Atentie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Se pot achizitiona bilete si cu o ora înainte de începerea concertului, direct de la locatia acestuia, în limita locurilor disponibile.

Informaţii despre concerte, artiştii invitaţi, cât şi programul festivalului Toamna Muzicală se găsesc pe www.tmc.filarmonicatransilvania şi pe www.facebook.com/ToamnaMuzicalaClujeana

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.