Tu știi unde să îți faci asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD)?

Bine de știut! Legea 260/2008, dar și normele legale in vigoare, obligă fiecare persoană care deține o locuință să o asigure cu o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).

Ce asigură polița PAD și ce trebuie să știi despre acest tip de asigurare?

PAD – este o poliță de asigurare obligatorie, care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. 

La fel de important de reținut este și ce anume NU asigură PAD-ul. Acestea sunt daune ce nu țin de fenomene naturale, cum ar fi cele provocate bunurilor de incendiu, explozie, furtună, ploi torențiale, furt, inundarea locuinței (ca urmare a uitării unor robineți deschiși) și așa mai departe.

Suma asigurată este, de asemenea, reglementată prin lege. Astfel, se face o diferențiere a imobilelor, în funcție de materialele din care au fost construite:

●     Locuințele de tip A: sunt cele ale cărei structură de rezistență este construită din metal, lemn sau beton armat, având pereții exteriori din piatră sau dintr-un material ce a rezultat în urma unui proces termic si/sau chimic, precum cărămida arsă;

●     Locuințele de tip B: sunt cele ce au pereții exteriori construiți din cărămidă nearsă sau orice alt material care nu a trecut prin procese chimice sau termice.

Suma asigurată pentru locuințele de tip A este de 20.000 de euro, iar pentru cele de tip B, de 10.000 de euro.

Prima de asigurare pentru primul tip este de 20 de euro/an, iar pentru al doilea, de 10 euro/an, calculata la cursul BNR din ziua plății.

Așadar, indiferent de tipul imobilului, suma de plată este una infimă pe lângă beneficiile asigurării în sine. Chiar dacă, poate, crezi că dezastrele naturale nu se întâmplă foarte des, chiar ai vrea să riști? Ele provoacă daune imense. Acesta este unul dintre motivele pentru care PAD-ul este și obligatoriu. 

În cazul în care se produce o daună și ai o poliță PAD în vigoare, găsești aici informații despre cum se poate soluționa de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) – societatea de asigurare-reasigurare care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor.

Pentru emiterea poliței tale PAD poți alege să colaborezi cu Gothaer, una dintre firmele fondatoare ale Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor.  Iar cu un click pe acest link, poți afla detalii despre toate asigurările de care ai nevoie, fie ele obligatorii, fie facultative.

Sursă foto: storyblocks.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.