TUPEU. Școala privată Transylvania College cere 660.000 de euro de la primărie pentru salarii, deși taxa de școlarizare pentru un elev ajunge până la 10.000 euro!

Una dintre cele mai mari școli private din Ardeal și printre cele mai importante din România, Transylvania College, solicită primăriei la rectificarea bugetară 660.000 de euro, adică 3 milioane de lei, pentru plata salariilor profesorilor, respectiv bunurilor și serviciilor, potrivit Adevărul de Cluj.

Într-o plângere la adresa Primăriei, Transylvania College cere revocarea parţială a Hotărârii privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca în ceea ce priveşte sumele acordate instituţiei cu titlul de finanţare de bază pentru cheltuielile de personal respectiv pentru bunuri şi servicii. 

5.384 de lei pentru un elev de la privat

Cererea are la bază Hotărârea de Guvern 168/2019 care stabileşte că din bugetul de stat vor fi subvenţionare instituţiile de învăţământ particulare şi confesionale, având în vedere valoarea de 5.384 de lei pentru un elev. Finanţarea se face astfel în funcţie de numărul de elevi.

În plângerea făcută de instituţia privată se arată că din lege nu rezultă că „ordonatorul de credite (Primăria -nr) ar avea posibilitatea de a reduce valoarea standard per elev/preşcolar”. De asemenea, conform Constituţiei şi legii „nu se poate crea o situaţie de discriminare între diferitele categorii de instituţii de învăţământ sau diferitele categorii de elevi”.

Hotărârea 168/2019 prevede: „Începând cu 1 aprilie 2019, Hotărârea Guvernului nr. 136/2016 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază de la bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preşcolar, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 14 martie 2016, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(2) În anul 2019, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 5.384 lei”.

Conform acestui coeficient mediu pe elev, şcoala particulară a calculat că trebuie să primească circa 3 milioane de lei: 2,8 milioane de lei pentru cheltuieli de personal şi 258.000 pentru bunuri şi servicii. 

Transylvania College îşi asigură cea mai mare parte a finanţării din taxele percepute părinţilor, care sunt majorate aproape în fiecare an.

Taxa pentru un elev din ciclul primar la Transylvania College este de 42.300 de lei pe an (9.400 de euro), iar pentru gimnaziu – 43.000 de lei (9.555 de euro) pe an, în timp ce pentru liceu este 49.000 de lei pe an (10.888 de euro), vorbim aici despre clasele la cares se învaţă conform curriculei naţionale a Angliei.

Pentru curricula românească, preţurile sunt mai mici: 25.800 (5.733 de euro) pentru şcoala primară şi gimnaziu. 

Mai multe detalii despre acest subiect aici, pe ADEVĂRUL DE CLUJ!

One thought on “TUPEU. Școala privată Transylvania College cere 660.000 de euro de la primărie pentru salarii, deși taxa de școlarizare pentru un elev ajunge până la 10.000 euro!

  1. Am și io o întrebare de băgat bețe în roate:

    Pana la urma vrem sa fie legea la fel pentru toți sau nu?

    Nu zic ca e legea bună. Poate trebuie schimbată.

    Dar nu putem pretinde sa aplicam codul penal la fel celui care fura o găină și celor care fura o tara întreaga în timp ce pe ușa din dos susținem ca și dacă în lege scrie ca scoala (oricât de privata și oricât de bine plătită de părinți) are dreptul la bani, noi nu vrem sa ii dam ca sunt hapsani.

    Babaieti, voi în ce tara vreți sa trăiți? Una în care se respecta legile sau nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.