UDMR a depus un proiect pentru recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc

UDMR a depus în Parlament o propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Un alt proiect, cu acelaşi conţinut, a fost respins în 2018 de Legislativ.

Iniţiativa legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor este semnată de deputaţii Biro Zsolt-Istvan şi Kulcsár-Terza József-György.

Ce prevede proiectul UDMR

Potrivit proiectului, Locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă, această regiune devenind autonomă, cu personalitate juridică în cadrul României.

În plus, competenţele regiunii sunt stabilite prin statutul regiunii, de lege sau de dreptul internaţional. „Competenţele specifice regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional. Regiunea adresa drept de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include şi adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii„, se menţionează în proiectul de lege.

Iniţiatorii precizează că autonomia regiunii nu afectează integritatea şi suveranitatea statului român, iar competenţele pot fi delegate regiunii de către alte nivele de administrare. Teritoriul regiunii autonome cuprinde, potrivit propunerii legislative, judeţele Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş, care aparţine judeţului Mureş.

Iniţiativa precizează că scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti:

Scaunul Kezdi, cu reşedinţa la Târgu Secuiesc Scaunul Orbai, cu reşedinţa la Covasna.

Scaunul Sepsi, cu reşedinţa la reşedinţa la Sfântul Gheorghe Scaunul Ciuc, cu reşedinţa la Miercurea Ciuc

Scaunul Odorhei, cu reşedinţa la Odorheiul Secuiesc

Scaunul Gheorgheni, cu reşedinţa la Gheorgheni

Scaunul Mureş, cu preşedinţa la Tîrgu Mureş

Scaunul Micloşoara-Brăduţ, cu reşedinţa la Baraolt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.